„Dependent de Putin”: The Times a vorbit despre politicieni europeni corupți

„Dependent de Putin”: The Times a vorbit despre politicieni europeni corupți

Serviciul Ceh de Informații de Securitate a constatat că rețeaua pro-rusă desfășoară activități care „ar putea afecta grav securitatea Republicii Cehe și a UE”.

Piața Roșie. Moscova. Foto: Arhiva Adevărul

Un site de știri din Praga susținut de doi oameni de afaceri pro-ruși a plătit în secret politicieni de extremă dreaptă din țări europene, inclusiv Germania și Franța, pentru a influența opinia publică împotriva sprijinirii Ucrainei, a constatat o investigație a guvernului ceh.

Vocea Europei trecută pe lista națională de sancțiuni

Potrivit The Times, premierul ceh Petr Fiala a anunțat că Vocea Europei și doi politicieni ucraineni pro-Kremlin care o susțin - Viktor Medvedchuk, un prieten personal al lui Vladimir Putin, și Artem Marchevsky - au fost trecuți pe lista națională de sancțiuni, fapt care va face imposibilă operarea ulterioară a site-ului din Republica Cehă.

Am reușit să dezvăluim activitățile unei rețele de influență finanțate de Rusia în Republica Cehă”, a declarat Fiala într-o conferință de presă, menționând că scopul acesteia este de a influența politica în țările europene în interesul Kremlinului.

Potrivit acestuia, Serviciul Ceh de Informații de Securitate (BIS) a descoperit că rețeaua pro-rusă desfășoară activități care „ar putea afecta serios securitatea Republicii Cehe și a UE”.

Acest grup a căutat să desfășoare operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a spus Fiala. „Activitățile grupului... ajung și la Parlamentul European”.

Politicieni corupți din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Țările de Jos și Ungaria

Deși politicienii europeni despre care se crede că au primit banii nu au fost numiți, ziarul ceh Deník, citând surse de informații, a declarat că printre destinatari se numără politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Țările de Jos și Ungaria. Ziarul a evidențiat în special partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Potrivit revistei germane de știri Der Spiegel, bani în valoare totală de câteva sute de mii de euro au fost transferați în numerar la întâlnirile față în față din Praga sau transferați folosind criptomoneda.

Partidele de dreapta din întreaga Europă au menținut multă vreme legături cu guvernul rus. În Franța, Asociația Națională, a Marinei Le Pen, a primit în urmă cu zece ani un împrumut de 6 milioane de euro de la o bancă din Moscova, care a fost rambursat abia anul trecut. În 2018, Putin a dansat cu ministrul austriac de externe Karin Kneisl de la Partidul Libertății la nunta ei, care de atunci, s-a mutat la Sankt Petersburg. Cu toate acestea, dezvăluirea că Rusia îi plătește pe politicieni să răspândească propagandă pro-Kremlin înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, care urmează să înceapă pe 6 iunie, reprezintă o nouă dimensiune a influenței.

VOE a intervievat politicieni din partidele de extremă dreapta, inclusiv Uniunea Naţională a Franţei, Vlaams Belang din Belgia şi AfD din Germania.

Extrema dreaptă finanțată cu bani rusești

Maximilian Krach, principalul candidat al AfD la alegerile UE, neagă că a luat bani de la site-ul ceh, care tocmai a fost închis. El a oferit un interviu video „exclusiv” de 45 de minute în care a susținut că Statele Unite sunt în spatele sabotării conductei Nord Stream, care transporta gaz rusesc pe sub Marea Baltică, în 2022.

Petr Bystron, membru AfD al Bundestagului, a acordat un interviu ziarului în februarie, în fața Podului Carol din Praga, unde a acuzat guvernul german că ignoră interesele fermierilor în timp ce trimitea Ucrainei arme în valoare de miliarde de euro.

Potrivit investigației lui Spiegel, „Vocea Europei” a fost creată în 2017 și avea sediul inițial în Țările de Jos. Primul său interviu a fost cu populistul olandez Geert Wilders. Publicația a publicat, de asemenea, un interviu cu extremistul de dreapta britanic Tommy Robinson și cu propagandista americană conservatoare Anne Coulter.

Un om de afaceri polonez pe nume Jacek Jakubczyk a achiziționat Voice of Europe în martie 2023. Potrivit lui Spiegel, el a dat o adresă de la Varșovia, care este și adresa unei companii de securitate deținută de Jakubczyk.

Guvernul ceh susține că site-ul a fost „finanțat în secret” de Viktor Medvedchuk, un om de afaceri care a condus un partid politic pro-rus din Ucraina și a fost acuzat de trădare și care a fost predat Rusiei într-un schimb de prizonieri în 2022. Se crede că „Vocea Europei” a fost condusă de Marchevskyi, un asociat al lui Medvedchuk.

Krach de la AfD a spus pentru Der Spiegel că a acordat două interviuri pentru „Vocea Europei”, inclusiv unul la Praga. „Desigur, nu am primit bani pentru asta, nici pentru mine, nici pentru partid”, a spus el, adăugând că a plătit el însuși hotelul. El a confirmat că îl cunoaște pe Medvedchuk, precum și pe Marchevsky, și a recunoscut că acesta din urmă l-a condus la hotel după interviu, dar insistă că „nu a luat niciodată bani sau beneficii de natură bănească de la ei”.

Parlamentul olandez va dezbate acuzațiile

Parlamentul olandez va dezbate acuzațiile conform cărora membrii parlamentului ar fi primit finanțare rusă pentru a influența alegerile și a cerut un raport de informații de la serviciile secrete ale țării. Wilders, un politician de extremă dreapta care a câștigat alegerile în noiembrie anul trecut și a declanșat discuții prelungite de coaliție, a cerut dezvăluirea completă a acuzațiilor.

Wilders, după ce a obținut sprijinul parlamentului, a cerut Ministerului Afacerilor Interne să furnizeze deputaților un raport asupra situației, să evalueze riscul pentru democrație și informațiile colectate de serviciile speciale. El a susținut lansarea site-ului ca proiect anti-european.

Mark Rutte, premierul interimar al țării, a avertizat membrii parlamentului să nu se aștepte la informații detaliate, dar a promis că va rezista oricărei influențe ruse.

Politicieni pro-Putin din UE - detalii

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în ciuda noii poziții politice a Ungariei, Slovaciei și Țărilor de Jos, membrii Alianței nu vor opri ajutorul acordat Ucrainei .

Potrivit Political Lore, el a spus acest lucru în timp ce răspundea la o întrebare despre poziția NATO privind ajutorul Ucrainei, având în vedere faptul că Slovacia, Țările de Jos și Ungaria își schimbă retorica.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?