Depozitele la bănci s-au majorat cu 13,6% în martie; economisirea în valută, cea mai mare viteză de creştere (reprezentant ARB)

Depozitele la bănci s-au majorat cu 13,6% în martie; economisirea în valută, cea mai mare viteză de creştere (reprezentant ARB)

Statistica aferentă lunii martie arată o creştere de 13,6% a depozitelor la bănci, un avans mult mai susţinut comparativ cu lunile anterioare, iar economisirea în valută a înregistrat cea mai mare viteză de creştere, de 20%, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Gabriela Folcuţ.

"Statistica aferentă lunii martie arată o creştere de 13,6% a depozitelor, un avans mult mai susţinut comparativ cu lunile anterioare. Economisirea în valută a înregistrat cea mai mare viteză de creştere, de 20%, un avans mai mari pe zona companiilor, undeva la 26%. Starea de urgenţă a fost decretată la jumătatea lunii martie. Este posibil să asistăm la o schimbare a obiceiurilor de consum şi la o creştere a conştientizării privind necesitatea economisirii. Este recomandabil ca fiecare să economisească cel puţin două, trei salarii pentru a acoperi nevoi viitoare determinate de o potenţială criză", a precizat reprezentantul ARB sâmbătă dimineaţa la Digi24.

Cât priveşte activitatea de creditare, aceasta a arătat că, la nivel de martie, a fost înregistrat cel mai mare nivel al creditării ipotecare din acest an, de aproape 1,3 miliarde de lei. La creditele de consum volumul creditelor acordate în martie, de 1,7 miliarde de lei, a fost sub nivelul înregistrat de acest indicator în februarie.

"Aceasta este situaţia la nivelul lunii martie când practic s-au operat solicitările de credit depuse practic înainte de debutul pandemiei", a explicat Folcuţ.

Ea a subliniat, însă, că, în prezent activitatea de creditare este afectată, pe partea de ofertă, de o serie de iniţiative legislative aflate în diferite stadii, iar pe partea de cerere de criza COVID-19.

"În momentul de faţă activitatea de creditare este afectată, pe partea de ofertă, din cauza unor iniţiative legislative care fie deja au fost aprobate şi sunt în vigoare, fie sunt în dezbatere în Parlament sau se află la Curtea Constituţională. Pe partea de cerere suntem afectaţi în momentul de faţă din cauza pandemiei COVID-19. În prezent, sunt cel puţin 8 legi şi proiecte de lege care pot afecta activitatea de creditare şi nu numai atât. Ce poate face România în momentul de faţă pentru a preveni o criză financiară este să elimine acest risc legislativ în sectorul bancar. În perioada de criză apetitul de risc este diferit. Dat fiind contextul general despre care am vorbit pot apărea modificări ale condiţiilor de acordare a creditelor determinate de această creştere a riscului. Mă refer aici la riscul legislativ, legat de evoluţia pieţei imobiliare, şi legat de profilul de risc. Toate sunt chestiuni economice. Vom vedea pe parcurs cum vor proceda băncile", a mai spus sursa citată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

3 VIDEO Aceștia sunt hoți care părăsesc nestingheriți un magazin din SUA!

4 Iordache a fost președintele AGVPS! / Ale dracului lighioane sunt pesediștii, țin sub control tot ce mișcă în ța…

5 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?