Deputaţii cehi au votat pentru ridicarea imunităţii premierului demisionar Andrej Babis

Deputaţii cehi au votat pentru ridicarea imunităţii premierului demisionar Andrej Babis

Deputaţii cehi au votat vineri pentru ridicarea imunităţii parlamentare a premierului populist demisionar Andrej Babis, acuzat pentru că a folosit în mod ilicit fonduri europene, demers ce survine la trei zile după ce guvernul său minoritar nu a obţinut votul de încredere, relatează AFP.

Parlamentul 'a votat în favoarea' ridicării imunităţii, a declarat vicepreşedintele Camerei inferioare, Tomio Okamura, precizând că 111 deputaţi s-au pronunţat pentru şi 69 împotrivă dintr-un total de 180 de deputaţi prezenţi.

Babis, 63 de ani, miliardar şi al doilea cel mai bogat om din ţară, potrivit Forbes, este acuzat în dosarul privind construirea unui complex hotelier cu un centru de conferinţe, la 60 km sud de Praga.

Poliţia l-a acuzat pe Babis pentru separarea intenţionată în 2007-2008 a complexului hotelier de conglomeratul său de societăţi Agrofert pentru a beneficia de două milioane de euro din fonduri europene destinate, în principiu, companiilor mici şi mijlocii.

Şef al guvernului minoritar alcătuit din membri ai mişcării sale de centru ANO şi din experţi fără notorietate, numit în decembrie de preşedintele Milos Zeman, Babis respinge orice acuzaţie şi afirmă că este vorba de o 'pseudo-afacere politică' orchestrată de 'mafie'.

'Trăim într-o ţară în care toată lumea poate comanda un proces pentru a închide probabil pe cineva', a spus Babis, potrivit căruia dosarul său conţine 'multe absurdităţi şi prostii'.

Camera inferioară a ridicat de asemenea imunitatea vicepreşedintelui Jaroslav Faltynek, inculpat în acelaşi dosar.

Camera inferioară ridicase deja imunitatea acestor doi politicieni, care au fost membri ai parlamentului şi în legislatura anterioară şi au fost realeşi în noul Parlament.

Mişcarea ANO ('Da' în cehă) a obţinut la alegerile legislative din octombrie 78 de locuri în camera inferioară, din totalul de 200 de mandate, cu mult înaintea celorlalte opt formaţiuni prezente în acest parlament foarte fragmentat.

Deputaţii din toate aceste opt partide au refuzat marţi să acorde votul de încredere cabinetului Babis, care urmează să-i prezinte formal miercuri demisia preşedintelui Zeman, asigurând interimatul până la numirea unui nou cabinet.

Demisia va surveni cu două zile înainte de cel de-al doilea tur ale alegerilor prezidenţiale prevăzut pentru 26 şi 27 ianuarie. Milos Zeman candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani în faţa fostului director al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos, uşor favorit în sondaje.

AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am văzut poza şi mi-am dat seama că nu se leagă ceva” / Lunetistul care a ucis un terorist de la 3,5 km contrazice FBI-ul în cazul atentatului asupra l…

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

4 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani

5 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)