Deputaţii israelieni au adoptat, în cadrul unui vot preliminar, o moţiune a opoziţiei ce prevede dizolvarea parlamentului

Deputaţii israelieni au adoptat, în cadrul unui vot preliminar, o moţiune a opoziţiei ce prevede dizolvarea parlamentului

Deputaţii israelieni au adoptat, în cadrul unui vot preliminar miercuri după-amiaza, o moţiune a opoziţiei pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea de noi alegeri legislative, informează AFP.

Moţiunea a obţinut 61 de voturi pentru, inclusiv din partea lui Benny Gantz, partenerul de coaliţie al premierului Benjamin Netanyahu, în timp ce 54 au votat împotrivă.

În urma acestui vot, moţiunea opoziţiei va putea fi dezbătută în cadrul unei comisii parlamentare, deschizând astfel calea pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea de noi alegeri.

Acuzând actualul guvern de uniune că este "cel mai rău din istoria Israelului" şi că nu a putut gestiona criza noului tip de coronavirus, actualul şef al opoziţiei Yair Lapid a cerut organizarea miercuri a unui vot pentru dizolvarea Knessetului, parlamentul israelian.

Marţi seara, Benny Gantz s-a declarat în favoarea acestei moţiuni, acuzându-l pe actualul şef al guvernului că serveşte mai degrabă interesele sale personale decât pe cele ale ţării.

O disoluţie a parlamentului ar determina organizarea celui de-al patrulea rând de alegeri legislative în mai puţin de doi ani în Israel, după ce trei scrutinuri precedente au plasat forţele premierului Benjamin Netanyahu şi cele ale lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, pe poziţii de egalitate.

După ce cele trei scrutinuri nu i-au permis nici lui Gantz, nici lui Netanyahu să obţină o majoritate dintre cele 120 de locuri din Knesset, cei doi rivali au ajuns la un acord primăvara pentru formarea unui guvern de uniune şi de criză în plină pandemie a coronavirusului.

Însă în ultimele luni, presa locală a informat în legătură cu numeroase disensiuni între cei doi, inclusiv asupra adoptării unui buget pentru 2020 - Israelul neavând linii directoare în ceea ce priveşte bugetul pentru acest an - şi 2021. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…