Deputatul Iulian Bulai - amendat de CNCD cu 5.000 de lei pentru o postare pe Facebook despre Iisus Hristos

Deputatul Iulian Bulai - amendat de CNCD cu 5.000 de lei pentru o postare pe Facebook despre Iisus Hristos

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD) pentru un mesaj despre Iisus Hristos publicat pe Facebook în urmă cu un an, postare despre care CNCD susţine că "aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare".

Petiţia referitoare la acest mesaj publicat pe platforma de socializare a fost depusă de David Ciucur. Respectivul text scris de parlamentar în urmă cu un an şi analizat de CNCD este: "Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extraordinarul, dar şi limitele societăţii în care a apărut".

Colegiul Director al CNCD a decis, în şedinţa de miercuri, sancţionarea lui Bulai cu 5.000 de lei.

"Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credinţa creştin - ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparaţii cu 'mamă surogat', 'mama adolescentă', 'fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste', 'dintr-o familie foarte ciudată' , 'tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit' duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credinţa creştinilor, reprezentând miracolul naşterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertăţii de exprimare", arată motivarea CNCD.

La rândul său, parlamentarul a scris pe Facebook că a aflat din presă de sancţionare.

"Sunt un creştin catolic practicant, iar viaţa mea a fost şi este puternic influenţată de valorile credinţei mele. Intenţiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva. Am înţeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită şi mi-am cerut scuze la momentul respectiv şi pentru formularea în cauză, şi pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naştere. Continuă să-mi pară rău", a transmis Bulai.

El apreciază că oamenii se raportează diferit la credinţă.

"Nu cred că există un singur mod de a-ţi manifesta credinţa şi nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună şi diferit credinţele noastre. Şi să-i iertăm pe cei care greşesc fără voie", mai spune parlamentarul, adăugând că eventual va reveni asupra subiectului când va fi informat oficial de sancţiune.

Potrivit preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, informările oficiale ale sancţiunilor sunt făcute în termen de 30 de zile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina