Deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, dezavuată de numeroase state

Deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, dezavuată de numeroase state

Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, şi Rusia, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU, notează AFP.

Confruntări violente între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni s-au soldat luni cu cel puţin 37 de morţi şi sute de răniţi în Fâşia Gaza , unde palestinienii protestau împotriva inaugurării ambasadei SUA, în cursul după-amiezii. Un comitet al ONU a denunţat recurgerea ''disproporţionată'' la forţă de către Israel împotriva manifestanţilor palestinieni.

În Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat că Londra '' dezaprobă decizia Statelor Unite de a-şi transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului înaintea unui acord final privind statutul''. ''Ambasada britanică în Israel are sediul la Tel Aviv şi nu avem un proiect de a o transfera'', a subliniat purtătorul de cuvânt.

La Moscova, întrebat luni în cursul unui briefing de presă dacă mutarea ambasadei SUA constituie un motiv pentru Rusia să se teamă de o agravare a situaţiei în regiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: ''Da, avem asemenea temeri , am spus-o deja''.

'' Respingem această decizie care încalcă dreptul internaţional şi rezoluţiile Naţiunilor Unite'', a declarat, la rândul său, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. ''Prin această decizie, SUA au ales să fie parte a problemei şi îşi pierd rolul de mediator în procesul de pace'' în Orientul Mijlociu, a afirmat Erdogan.

Tot din Turcia, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bekir Bozdag, a denunţat pe Twitter un 'masacru' la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, de care ''administraţia americană este în aceeaşi măsură responsabilă ca şi Israelul'. 'Prin transferul ambasadei sale la Ierusalim, administraţia americană a subminat şansele unei reglementări paşnice şi a provocat un incendiu care va cauza şi mai multe pierderi omeneşti, distrugeri şi catastrofe în regiune'', a insistat Bozdag.

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a denunţat şi el, într-o scrisoare adresată luni liderului palestinian Mahmoud Abbas, o ''decizie unilaterală'', care ''se opune dreptului internaţional şi deciziilor Consiliului de Securitate'', în timp ce, în Egipt, marele muftiu Shawki Allam a acuzat ''un afront direct şi clar la adresa sentimentelor a peste un miliard şi jumătate de musulmani din lume'', şi care ''deschide poarta pentru şi mai multe conflicte şi războaie în regiune''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia