Descoperire surprinzătoare pe Marte: Fenomen meteorologic neobișnuit, surprins de roverul Perseverance VIDEO

Descoperire surprinzătoare pe Marte: Fenomen meteorologic neobișnuit, surprins de roverul Perseverance VIDEO

Rover-ul Perseverance, ce aparține NASA, a surprins un „diavol de praf” fantomatic, înalt de 2 kilometri, în timp ce se deplasa pe suprafața Planetei Roșii. Până în prezent, se credea că un astfel de fenomen meteorologic poare fi întâlnit doar pe Pământ.

„Diavolul de praf”, surprins de roverul Perseverance FOTO Captură video

Diavolii de praf – coloane verticale de aer cald și particule – pot părea un fenomen meteorologic întâlnit doar pe Pământ. Noile imagini, capturate de roverul Perseverance de la NASA, contrazic acum această ipoteză.

Videoclipul ilustrează unul care are o înălțime de aproape 2 kilometri, pe suprafața marțiană, notează Daily Mail .

Diavolul de praf se se deplasa de la est la vest cu aproximativ 20 de kilometri pe oră, la Thorofare Ridge, situat pe marginea vestică a craterului Jezero al lui Marte.

Mai precis, era la aproximativ 4 kilometri distanță de roverul cu șase roți, care a aterizat pe Marte în februarie 2021, după o călătorie de aproape șapte luni prin spațiu. Pe lângă colectarea probelor de rocă și producerea de oxigen, Perseverance acționează ca o „pereche de ochi” pe Marte, astfel încât oamenii de știință să poată afla despre cum este vremea pe Planeta Roșie, de la peste 370 de milioane de kilometri distanță.

Înălțimea, estimată după umbră

Videoclipul – care are viteza modificată pentru a arăta progresul „diavolului” – este compus din 21 de cadre separate, de câte patru secunde fiecare, potrivit NASA. Într-o postare pe blog, oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenției au explicat că diavolul de praf a fost imortalizat de una dintre „Navcams” ale Perseverance. Aceste camere de navigație alb-negru, montate în partea de sus a „gâtului” lung al roverului, folosesc lumina vizibilă pentru a aduna imagini panoramice 3D.

Deși pe cameră sunt vizibili doar primii 118 metri, din partea de jos a vortexului învolburat, oamenii de știință au folosit umbra pentru a estima înălțimea sa completă, de circa 2 kilometri

„Nu vedem vârful diavolului de praf, dar umbra pe care o aruncă ne oferă o indicație bună a înălțimii sale. Majoritatea sunt coloane verticale; dacă acest diavol de praf ar fi configurat în acest fel, umbra lui ar indica că are o înălțime de aproximativ 1,2 mile (2 kilometri)”, a spus Mark Lemmon, om de știință planetar la Institutul de Științe Spațiale din Boulder, Colorado și membru al Perseverance.

Imaginile au fost surprinse pe 30 august, a 899-a zi marțiană, sau la „sol”, a misiunii Perseverance (Un sol este format din 24 de ore și 37 de minute – deci puțin mai lung decât o zi pământească).

Când și cum se formează diavolii de praf

La fel ca și pe Pământ, diavolii de praf se formează atunci când celulele de aer cald în creștere se amestecă cu coloane de aer rece care coboară, transportând praf și resturi, pe măsură ce se deplasează.

Versiunile marțiane pot deveni mult mai mari decât cele găsite pe Pământ, datorită gravitației mai scăzute și abundenței de praf. Diavolii de praf sunt, de asemenea, cei mai proeminenți în lunile de primăvară și vară, când temperaturile sunt mai calde. Acest lucru se datorează faptului că aerul cald din apropierea pământului se ridică rapid prin aerul rece de deasupra, ceea ce poate declanșa curentul ascendent de aer.

În emisfera nordică a planetei Marte, unde se află Perseverance, este vară, în prezent. Roverul a fost însărcinat să caute în toate direcțiile diavolii de praf pentru a ajuta oamenii de știință să urmărească vremea marțiană.

În căutarea urmelor de viață

Dar obiectivul cheie al roverului este să caute urme ale vieții microbiene fosilizate și să adune specimene de rocă pentru a se întoarce pe Pământ.

Roverul Perseverance FOTO Arhivă

Roverul Perseverance FOTO Arhivă

De mai bine de doi ani, a fost programat să se plimbe în jurul craterului Jezero, colectând mostre de stâncă și plasându-le într-un tub de titan. Craterul Jezero a fost locația aleasă, deoarece oamenii de știință cred că zona a fost odată inundată cu apă și a găzduit o veche deltă a râului.

Secretele despre acest corp de apă, dacă ar exista, ar putea fi închise în mostrele de rocă, gata pentru ca oamenii de știință de pe Pământ să le dezvăluie. Cu toate acestea, Perseverance nu aduce mostrele înapoi pe Pământ - roverul ascunde tuburile în anumite locații pentru ca acestea să fie colectate de o misiune extrem de ambițioasă de recuperare.

Această misiune comună între NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) este, în prezent, în curs de dezvoltare – deși se pare că nu înregistrează prea multe progrese. Un raport publicat săptămâna trecută de Consiliul de revizuire instituțional al NASA a sugerat că există pericolul de a nu se lansa din cauza costurilor și „complexității”. Acesta spunea că „în prezent, nu există un program, costuri și o bază tehnică credibilă, congruentă, nici mărginită în mod corespunzător, care să poată fi realizată cu finanțarea disponibilă”.

Misiunea NASA Marte 2020 (din care fac parte roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity de la NASA) a fost lansată pentru a căuta semne de viață antică pe Planeta Roșie, în încercarea de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum a evoluat viața pe Pământ în primii ani ai evoluției Sistemului Solar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”