Detalii EXPLOZIVE de la Congresul PSD

Detalii EXPLOZIVE de la Congresul PSD

Ca la o ședință de exorcizare colectivă s-au simțit pesediștii duminică, adunați peste 4000 la Sala Palatului, holbându-se uimiți la noul lor președinte cu mustață care recita de pe scenă niște chestii care ar fi făcut apa să fiarbă în cristelniță dacă la Sala Palatului ar fi fost o cristelniță, relatează cu un umor cinic  Adriana Duțulescu în bn24.ro .

În timp ce Dragnea vorbea de parcă Monica Macovei îi sufla în cască, și în spatele lui se plimbau pe un ecran uriaș cuvinte ca „Meritocrație” și „Justiție”, în sală ieșeau ochi din orbite. „Ce zice ăsta, mă?” Să fie meritocrație, să nu mai promovăm oameni în partid pe criterii de apartenență la un grup de putere, președinții de filiale au confiscat organizațiile și le folosesc în scopuri personale, să renunțăm la nepotism, baronii să facă un pas în spate, să facem criterii de integritate și chiar să le aplicăm, spijinim parteneriatul strategic cu SUA, sprijinim lupta anticorupție, ce zice ăsta, mă?

Să condamnăm comunismul. Aoleu. Iliescu, așezat în primul rând, se uita la Dragnea și mustăcea. Ponta, așezat lângă Dragnea, mustăcea și mai abitir, la gândul discursului de răzbunare al lui Iliescu. Zgonea, așezat lângă ei, transpira de nervi. (Pregătise exact același discurs cu aceleași mesaje de reformă pentru PSD, și, ce să vezi, Dragnea îi luase tot miezul comunicării. Și îl împinsese cu discursul către finalul Congresului, când nu mai stă nimeni în sală să asculte. Cu atât mai puțin televiziunile care să dea în direct)

În spatele lor, baroneții. Baroneții de generație nouă, conduși de renumitul Bădălău. Cristian Rizea, Codrin Ștefănescu, noua bandă din Kiseleff. Ăștia au înțeles că trebuie să înghită în repriza asta, nu vor primi funcții că n-ai cum să te lupți cu mersul istoriei, dar cu siguranța că dacă vor sta suficient de aproape de Dragnea, tot ei vor conduce.  Baroneții de generație veche, furioși. Dacă privirile ar fi ucis, Dragnea ar fi fost ucis de privirile lui Oprișan. Cum adică baronii să facă un pas în spate? Cum adică o conducere nouă din care vechii să nu mai facă parte? Cum adică?!

Dar Zgonea, la fel ca Iliescu, la fel ca Ponta, la fel ca Oprișan, aveau să fie răzbunați. Sala i-a fost ostilă lui Liviu Dragnea și mesajelor lui de reformă. Nici măcar două palme nu s-au lovit una de alta într-o încercare de aplauze. Nici măcar când Dragnea a încercat să facă glumițe, sesizând că oamenii se uită urât la el și îl ascultă și mai urât. Ca să fie și mai clar, aplauzele izbucneau de câte ori Dragnea rostea numele lui Ponta și de câte ori amintea minunata sa guvernare.

„Vreau să vă ridicați în picioare și să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste și să cerem iertare poporului român”. Say what?! Stupoare și pauză în sală. După șoc, se ridică unul câte unul. Toți se uită la Iliescu. Se ridică și el, că nu vrea să fie catalogat iar drept comunist. Și după asta, Dragnea mai voia aplauze?

Dar, cu aplauze sau fără, reforma se execută, nu se discută. Cel puțin așa a crezut Dragnea. „Eu nu pot să le spun oamenilor mei din organizație să voteze împotriva lui Bănicioiu”, se indigna un președinte de filială chiar în timp ce vorbea șeful său pe scenă. Dragnea spusese la începutul ședinței că nu vrea să vadă cum circulă prin sală liste care să indice delegaților pe cine să voteze pentru funcțiile de vicepreședinte. Circulau deja mai multe rânduri de liste, una dintre ele nominalizându-i pe cei pe care Dragnea îi dorea în conducere. Bănicioiu și Ecaterina Andronescu nu se aflau, desigur, pe această listă.„N-ai cum să le spui celor de la București să n-o voteze pe Cati. Ar fi culmea”, se indigna alt șef de organizație.

Se citeau listele cu vicepreședinti pe la colțuri

Așa, cu liste citite și memorate pe la colțuri, pe sub mână, cu democrația-n suflet, cu convingerea secretă că ce vrea Dragnea nu e în firescul PSD-ului, a fost cât pe-aci să pice la vot conducerea reformată. Și reformatoare. După ce s-au încheiat discursurile și a început procedura de vot, Dragnea, Zgonea și suita au plecat la masă. În urma lor a început numărătoarea și deja apăruseră informații alarmiste. „A picat jumătate din lista lui Dragnea!”. S-au întors Dragnea, Zgonea și suita de la masă. În ciuda eforturilor, matematica a învins. Nicu Bănicioiu și Cati Andronescu au prins primul 14! A pierdut din cauza lor o funcție de vice Mihai Fifor, noua stea curată, spălată și cultă a partidului.

BĂDĂLĂU REFORMATORUL. ȘI BĂDĂLĂU IDEOLOGUL

În timp ce miile de pesediști votau, Georgian Pop, șeful comisiei de control al SRI alerga, panicat, după Nicolae Bădălău, să îl întrebe dacă iese. Adică dacă el, Georgian Pop, iese vicepreședinte. Cum cine e Bădălău? Adevăratul reformator al partidului. Și viitor ideolog. „Dacă mă lăsa Liviu să aranjez sala, nu ieșea așa. Știam eu cum să pun oamenii, să nu fie asa reticenți. Ați văzut că a ieșit cum am zis eu? Le-am zis să facă aia cu președinții de filiale să nu mai candideze la alte funcții, au făcut. Le-am zis să facem condamnarea comunismului, am făcut-o. Ce-mi doresc acum e să mergem pe centru stânga, să nu mergem pe stânga radicală, cum vrea Dâncu”.

CUM A STRICAT PONTA DISCURSUL LUI ZGONEA SI A PLECAT FĂRĂ SĂ VOTEZE

După ce a schimbat cu Liviu Dragnea toate înțepăturile posibile despre cum unul vrea să îl dea pe celălalt jos din funcția de prim ministru și acesta nu se lasă dat jos, Ponta a ținut neapărat să saboteze discursul bietului Zgonea, sabotat deja de Dragnea care epuizase toată reforma din lume și nu mai rămăsese nimic de zis. Exact când a început Zgonea să vorbească, Ponta s-a ridicat de pe scaun și a început să se plimbe printre scaune și să facă poze cu poporul. În partea stangă a sălii se adunase buluc suflarea pesedistă și cei rămași pe locurile lor se uitau ca la urs, uitând complet de Zgonea care vorbea singur pe scenă și privea mânios către fostul său șef.

După ce Zgonea a încheiat, a încheiat și Ponta sesiunea foto. După care a și plecat, pe motiv că e duminică și vrea să meargă la familie, acasă, dar promițând că se întoarce să voteze. Numai cine mai crede în promisiunile lui Ponta a crezut că se va întoarce. Cei care nu cred nu au fost dezamăgiți. 

UMBRELE LUI DRAGNEA

Ca orice lider care se respectă, Liviu Dragnea a primit, odată cu funcția, și o suită. Care îl urmează pretutindeni, nu contează condițiile meteo, ora din zi sau din noapte, ori faptul că, poate, ar dori să aibă și el o clipă de singurătate. Nedezlipiți sunt de Dragnea nu cei doi aghiotanți ai săi, ci deputatul Cristian Rizea și primarul de la Turnu Măgurele, Dănuț Cuclea. În sală, afară, pe scări, la vor, la declarații de presă, pretutindeni, cele două umble l-au urmat pe Dragnea mai încăpățânate decît cea dată de legile fizicii și ale soarelui.








Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?