DETALIU/200.000 de EURO CASH la un RADIOLOG? Oameni buni, SUNTEM DEFECȚI?

DETALIU/200.000 de EURO CASH la un RADIOLOG? Oameni buni, SUNTEM DEFECȚI?

Medicul radiolog Eduard Moldovanu vrea acord de recunoaştere. Procurorii DNA au găsit 200.000 de euro la locuinţa acestuia. Așa sună știrea seacă. Dar cum dracu ținea ăla, la teșcherea, atâta bănet? Este lesne de înțeles că vorbim despre ceva ce se suprapunea cu ce era declarat, cu casele deja avute, cu mașinile de lux, cu ceasurile, tablourile și ălelalte. 200.000 de euroi erau bașca! Măi, oameni buni, suntem defecți ca nație? Când ne-a luat Dracu mințile în așa hal? Că acest caz nu este singular! Și nici zeciular! Sunt sute de astfel de cocârlaci nedescoperiți încă! Și nu vorbim despre BARONII sistemului medical. Ăia, ca și sutele de mii de euro găsiți la ăsta, sunt bașca! Acolo vorbim de milionari...

Medicul radiolog Eduard Moldovanu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, vrea să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, potrivit declaraţiei făcute de avocatul acestuia în instanţă. Judecătorii au decis ca medicul să fie cercetat în arest la domiciliu.

Detalii șocante apar în ancheta procurorilor DNA, în dosarul în care medicul primar radiolog Eduard Moldovanu este cercetat în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Moldovanu este şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi.

În urma percheziţiilor domiciliare la Eduard Moldovanu „au fost găsite sume importante de bani, de peste 200.000 de euro, sumă care nu poate fi justificată analizând şi declaraţia de avere a inculpatului, care se află la dosarul cauzei”. Afirmaţiile aparţin procurorului DNA, şi au fost făcute în ziua în care Tribunalul Iaşi discuta propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Întreaga stare de fapt reţinută în cursul urmăririi penale, stă sub semnul unui singur cuvânt: “fraudă” iar analiza situaţiei de fapt pune accentul atât pe gravitatea unor asemenea fapte de corupţie cât şi pe persoanele care le pot săvârşi”, a continuat procurorul DNA. Judecătorii au decis că în acest caz se impune măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, dar decizia nu este definitivă. Procurorii DNA au cerut şi arestarea preventivă a infirmierului Dan –Ionuţ Aranyosi, dar judecătorii au decis cercetarea acestuia sub control judiciar.

Despre ce este vorba în anchetă

Concret, procurorii DNA susţin că au probe din care rezultă că Moldovanu ar fi primit de la trei pacienţi diferiţi suma de 600 de lei, în total suma de 1.800 de lei. Costul real al investigaţiilor, dacă erau facturate către spital, era de 2.000 de lei. În acelaşi caz mai sunt cercetate trei persoane: infirmierul Dan–Ionuţ Aranyosi (complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu), şi asistentele medicale Elena Gherman şi Maria Rîndaşu (luare de mită şi abuz în serviciu).

În esenţă, este vorba de examinări făcute prin Rezonanţă magnetică nucleară (RMN)- folosind tehnica spitalului, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente, făcute în schimbul unei mite. Pentru a demonstra faptele de corupţie, trei investigatori DNA sub acoperire l-au filmat pe medic când i-au dat şpagă.

Vrea să facă un acord de recunoaştere cu DNA

Potrivit motivării Tribunalului Iaşi, avocaţii medicului au arătat că clientul lor vrea să recunoască faptele „astfel cum au fost documentate de către investigatorii sub acoperire însă, există o singură problemă cu privire la modul de încadrare, în acest sens urmând a fi purtată o discuţie cu procurorul de caz întrucât inculpatul intenţionează să facă un acord de recunoaştere”. În sala de judecată, unul dintre avocaţii medicului a încercat să explice care era sursa de provenienţă a banilor găsiţi la percheziţii.

El a spus că Moldovanu are 5 contracte de muncă, el şi soţia sa lucrează de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, au lucrat 18 ani în privat, „şi atunci nu se pune problema unui medic care este plătit cu peste 100 de milioane la un spital privat pentru care lucrează în jur de 20 de ore , să se îmbogăţească de la 2.000 de lei”.

„La percheziţie s-au găsit plicuri de bani, cu salariile de la spitalele private, plicuri care erau sigilate cu sigla şi stampila spitalului”, a explicat avocatul. Atunci când avut ultimul cuvânt, Eduard Moldovanu a arătat că este interimar la Nerurochirurgie (Radiologie) din anul 2012, numit de managerul spitalului, pe motiv că „faci bani pentru privat, fă şi pentru spital”. El a arătat că de când este interimar, veniturile spitalului s-au triplat atât prin contractul cu CAS, cât şi prin fondurile proprii. Moldovanu s-a mai plans că se munceşte 2,3 ore peste program, se munceşte pana la 11,00 seara şi nimeni nu plăteşte orele suplimentare.

Comunicatul DNA

DNA anunța în 4 iunie că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2016, a inculpaților

MOLDOVANU EDUARD, șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată,

ARANYOSI DAN IONUȚ, infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 04 iunie 2016, față de inculpatele GHERMAN ELENA CARMEN și RÎNDAȘU MARIA MAGDALENA, asistente medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu.

Totodată, procurorii au impus față de cele două inculpate, în plus, obligația de a nu exercita profesia de asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La datele de 18 martie, 13 mai și 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași și medic în cadrul acestui laborator, a pretins și primit cu titlu de mită de la trei pacienți diferiți suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei.

La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

La data de 11 februarie 2016, inculpata Rîndașu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Totodată, cele două inculpate și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au înregistrat în evidențele unității medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale în sumă totală de 750 lei.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, Aranyosi Dan Ionuț, în calitate de infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, a ajutat prin intermedierea relațiilor dintre pacienți și ceilalți trei inculpați și negocierea prețului, primind în schimb o parte din beneficii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatele Gherman Elena Carmen și Rîndașu Maria Magdalena trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, ori de câte ori sunt chemate;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemate.
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași;
e) să nu ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalți inculpați și cu persoanele care au calitatea de martori în dosar;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele lor de existență;
g) să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina lor.

Inculpatelor Gherman Elena Carmen și Rîndașu Maria Magdalena li s-a atras atenția că în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.”



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante