Dezarmarea nucleară: Şeful diplomaţiei ruse, sceptic în privinţa prelungirii New START

Dezarmarea nucleară: Şeful diplomaţiei ruse, sceptic în privinţa prelungirii New START

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că el vede puţine perspective de a se ajunge la un acord cu SUA cu privire la prelungirea New START, ultimul acord de dezarmare nucleară care mai este în vigoare între Rusia şi SUA şi al cărui termen expiră în februarie anul viitor, într-un interviu acordat miercuri mai multor media moscovite, relatează DPA şi TASS.

Colegii săi implicaţi în negocierile în curs de desfăşurare cu reprezentanţii SUA îi împărtăşesc punctul de vedere, a spus Lavrov.

'Dar noi nu vom închide niciodată uşa şi nu vom întrerupe orice contact', a adăugat el.

Discuţii între Washington şi Moscova au avut loc săptămâna trecută la Helsinki, capitala Finlandei, dar s-au făcut puţine progrese.

Cele două puteri au discutat despre viitorul tratatului New START, un pact ce limitează armele nucleare strategice şi îşi încheie valabilitatea în februarie.

Emisarul special american pentru controlul armamentului, Marshall Billingslea, a declarat marţi că SUA sunt dispuse să prelungească tratatul New START pentru o anumită perioadă de timp, dacă Rusia acceptă îngheţarea temporară reciprocă a arsenalelor nucleare.

Într-o reacţie, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că propunerea Washingtonului nu este acceptabilă, potrivit TASS.

În declaraţia citată de DPA, Marshall Billingslea spune că SUA credeau că există un acord de principiu în această privinţă la cele mai înalte niveluri în cadrul celor două guverne.

Rusia a tot vorbit în ultimul timp despre necesitatea prelungirii acestui acord, avertizând că în cazul în care tratatul nu va fi prelungit s-ar putea declanşa o nouă cursă a înarmărilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat miercuri că negocieri sunt în curs de desfăşurare la cel mai înalt nivel şi între experţi, în declaraţii făcute pentru Interfax, dar că nu s-a ajuns la un 'acord concret'.

Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), un grup de reflecţie independent, cele două puteri nucleare dispun împreună de aproximativ 90% din armele nucleare de pe glob.

New START limitează numărul lansatoarelor de rachete balistice nucleare la 800 şi a focoaselor nucleare operaţionale la 1.550 pentru fiecare dintre cele două părţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”