Dezbatere aprinsă în urma publicării unui clasament. Orașe românești considerate mai sigure decât Viena: „Logic, toți infractorii români sunt în Austria“

Dezbatere aprinsă în urma publicării unui clasament. Orașe românești considerate mai sigure decât Viena: „Logic, toți infractorii români sunt în Austria“

Un recent clasament al criminalității pune în lumină faptul că orașe precum Timișoara, Cluj sau Brașov din România ar putea fi mai sigure decât Viena.

Timișoara FOTO Ștefan Both

Un nou clasament al criminalității atrage atenția asupra unui aspect interesant: orașele Timișoara și Cluj din România par să fie mai sigure decât Viena, capitala Austriei. Acest clasament măsoară ceea ce se numește „criminalitate percepută", adică modul în care populația simte gradul de securitate într-un oraș.

Rezultatele sugerează că Viena ocupă doar locul 26 în acest clasament, în timp ce Timișoara, Cluj, dar și Brașov se află înaintea ei.

Totuși, este important să clarificăm că acest clasament nu se concentrează pe ratele reale ale criminalității, ci pe sentimentul de siguranță al oamenilor.

Respondenții, adică locuitorii și vizitatorii din marile orașe europene, sunt întrebați despre nivelul perceput al criminalității. Acest lucru include sentimentul lor de siguranță atunci când se plimbă pe străzi noaptea, dar și teama de infracțiuni grave .

Sondajul, citat de Exxpress.at i nclude preocupările legate de diverse tipuri de infracțiuni, cum ar fi jafuri, furturi de mașini, atacuri fizice de către străini, hărțuire în locuri publice și discriminare bazată pe criterii precum culoarea pielii, originea etnică, sexul sau religia.

De asemenea, sunt evaluate infracțiunile împotriva proprietății, cum ar fi tâlhăria, furtul și vandalismul, precum și infracțiunile violente, cum ar fi vătămările corporale, omuciderile sau infracțiunile sexuale.

Clasamentul folosește o scală de la 20 la 60 pentru acordarea de scoruri. Scorurile sub 20 indică niveluri foarte reduse de criminalitate percepută. Punctajele între 20 și 40 sunt considerate scăzute, iar cele peste 40 arată că există o percepție de criminalitate ridicată. În schimb, un indice de siguranță este opusul acestui concept.

Controverse în Austria

Este demn de menționat că orașele din Elveția se bucură de rezultate remarcabile în acest clasament. Berna, capitala elvețiană, se află pe primul loc în ceea ce privește siguranța percepută, în timp ce Zurich ocupă locul trei. Chiar și Basel este considerat un oraș extrem de sigur în Europa.

Viena se află ceva mai în urmă, ocupând doar locul 26 în Indexul de siguranță. Capitalele europene precum Praga, Varșovia și Copenhaga sau Reykjavik stau mai bine. Interesant de observat că înaintea Vienei se situează trei orașe din România: Cluj Napoca se situează pe locul 11, Timișoara pe 14, iar Brașov pe 18.

Potrivit aceluiași sondaj, cel mai periculos oraș din Europa este Catania, în Sicilia, iar Marsilia și Coventry sunt puțin mai puțin riscante.

Sondajul a stârnit însă și comentarii controversate din partea cititorilor exxpress.at: „Orașele din România, mai sigure decât Viena? Bineînțeles și logic, pentru că toți infractorii români sunt în Austria!“, consideră cititorul care se recomandă drept „Masi“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB