Dezvăluire Financial Times: Țări din UE discută suspendarea din uniune a Ungariei, care face jocurile Rusiei

Dezvăluire Financial Times: Țări din UE discută suspendarea din uniune a Ungariei, care face jocurile Rusiei

Membri ai Uniunii Europene discută în acest moment activarea Articolului 7 din Tratatul din 2007 în cazul Ungariei și suspendarea dreptului de vot al acestei țări, scrie publicația „Financial Times“. S-a ajuns aici după ce a devenit clar pentru toată lumea că Viktor Orban face jocurile Rusiei și paralizează din interior UE, folosindu-se cu rea-credință de drepturile democratice acordate la constituirea uniunii.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe lituanian, a declarat: „Poziția Ungariei este împotriva Europei și a tot ceea ce reprezintă Europa. Este o ciocnire a ideologiilor. Sunt cei care vor ca Europa să fie puternică și sunt ceilalți, care nu vor Europa, nu vor Uniunea Europeană deloc. Trebuie să rezolvăm această problemă. Dacă nu, timpuri întunecate ne așteaptă“.

Paharul răbdării s-a umplut săptămâna trecută, când Viktor Orban s-a opus prin veto pachetului de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro, acordat pe 4 ani, pentru Ucraina. Orban n-a îndrăznit să blocheze și începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE (alături de Republica Moldova), dar n-a susținut-o, preferând să se abțină; el a ieșit din sală înaintea votului.

Problema suspendării Ungariei, care nu mai este o țară democratică, fiind controlată autoritar de regimul premierului Viktor Orban, s-a mai pus și în trecut, dar Polonia i-a asigurat întotdeauna spatele. Articolul 7 se poate activa doar prin votul unanim al celorlalți membri UE, dar se știa că Polonia condusă de partidul PiS s-ar fi opus. De data asta, faptul că Ungaria face atât de fățiș jocurile lui Putin a dus la ruperea alianței cu Polonia – mai ales că acum la Varșovia s-a instalat o nouă coaliție de guvernare pro-democrație și pro-Europa.

„UE depune eforturi pentru a-l face pe Orban să realizeze costurile reale ale izolării după veto-ul în cazul Ucrainei“, scrie „Financial Times“.

Jurnalista și scriitoarea Anne Applebaum, specializată în problemele Europei de Est și ale spațiului ex-sovietic, a comentat pe contul său de Twitter: „Dacă Ungaria ar candida azi la intrarea în UE, n-ar fi acceptată”.




Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?