DEZVĂLUIRE. Matracuca lui Dragnea de la Interne DIRECT răspunzătoare pentru violențele jandarmilor! Amănunte INCENDIARE!

DEZVĂLUIRE. Matracuca lui Dragnea de la Interne DIRECT răspunzătoare pentru violențele jandarmilor! Amănunte INCENDIARE!

Dezvăluire. Matracuca lui Dragnea de la Interne DIRECT răspunzătoare pentru violențele jandarmilor! Conform documentelor prezentate de jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro, sluga lui Dragnea nu va rămâne nepedepsită!
 
Ministrul de interne, Carmen Dan, a încercat să evite orice răspundere după reprimarea violentă a protestului de vineri de către Jandarmerie, însă cadrul legal o obligă să convoace în situații de urgență o structură care se afla în directa sa subordonare. Această structură se numește Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2014, ”Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, se organizează, potrivit legii, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură interinstitutională de suport decizional pentru managementul integrat al actiunilor in situatii speciale si de criza.”

Centrul de decizie se întrunește în ședințe ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducatorilor celorlalte institutii publice reprezentate.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, instituțiile/armele care compun Centrul de Decizie au fost convocate la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. În această situație, Carmen Dan este direct răspunzătoare pentru abuzurile forțelor de ordine și pentru deciziile luate, au declarat pentru G4Media surse din rândul forțelor de ordine.

Carmen Dan a prezidat în aprilie 2017 o ședință a Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publice. După ședință, ministrul de interne, a anunțat într-un comunicat:

“Evident că nimeni nu îşi doreşte să ajungem în situaţii reale de operaţionalizare a CNCAOP, însă dacă vom ajunge în acea situaţie este esenţial să ştim cum vom comunica între noi, cum vom asigura fluxul informaţional, cum vor coopera toate instituţiile pe care le reprezentăm şi, mai ales, cum ne vom fundamenta deciziile, pe baza analizei riscurilor şi a vulnerabilităţilor”, a subliniat Carmen Dan, citată în comunicatul difuzat de Agerpres.

MAI arata în comunicatul de anul trecut că scopul principal al CNCAOP este de a asigura fundamentarea deciziilor ministrului de Interne, managementul integrat al crizelor în domeniul ordinii publice, autorizarea măsurilor de răspuns la criză, a planurilor de intervenţie şi de restabilire a ordinii publice.

CNCAOP este constituit din Centrul de decizie, Centrul de consultanţă şi Centrul Naţional de Conducere Integrată.

Această situație de criză a apărut vineri iar Ministrul de interne are obligația să lămurească public dacă deciziile au fost luate respectând pașii instituționali iar în această situație ministrul Carmen Dan are responsabilitatea finală. Dacă nu a acționat în baza acestui HG, trebuie să explice de ce nu a respectat legea.

 Cum funcționează Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica

Redăm cele mai importante pasaje din HG-ul din 2014 care îi reglementează activitatea

”Centrul de decizie functioneaza ca organism interinstitutional din care fac parte: secretarul de stat pentru ordine publica, secretarul de stat, sef al Departamentului Situatii de Urgenta, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, subsecretarul de stat pentru ordine publica, secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Informatii si Protectie Interna, directorul general al Directiei generale management operational, inspectorii generali ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Imigrari si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si cate un reprezentant din partea fiecarei institutii nominalizate in anexa, la nivel de secretar de stat sau subsecretar de stat, secretar general ori adjunct al conducatorilor acestora.

Centrul de decizie se intruneste in sedinte ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducatorilor celorlalte institutii publice reprezentate.

(2)Sedintele Centrului de decizie sunt conduse de viceprim- ministru, ministrul afacerilor interne, sau, in lipsa acestuia, de persoana desemnata de acesta.

(3)Centrul de decizie adopta masuri care se pun in aplicare, pe timpul starii de urgenta, prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, iar pe timpul celorlalte situatii, prin ordine/dispozitii proprii sau comune ale conducatorilor institutiilor publice reprezentate.
(4)La sedintele Centrului de decizie pot participa in calitate de invitati si reprezentanti ai altor institutii sau autoritati publice, ai organizatiilor patronale si sindicale si ai unor persoane juridice de drept public sau privat care indeplinesc functii de sprijin in prevenirea si gestionarea situatiilor speciale si de criza.

C.N.C.I. functioneaza in cadrul Directiei generale management operational si reprezinta structura operativa cu activitate permanenta destinata realizarii managementului integrat al situatiilor speciale si de criza.

Centrul de decizie indeplineste urmatoarele atributii:

a)propune viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, declararea starii de alerta pe timpul situatiilor speciale si de criza sau declararea incetarii acesteia, la nivel national ori la nivelul mai multor judete;
b)propune, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, instituirea starii de urgenta;
c)propune Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, masuri pentru ridicarea graduala a capacitatii operationale a fortelor si asigura aplicarea acestor masuri, in vederea inlaturarii efectelor situatiilor speciale si contracararii actiunilor indreptate impotriva ordinii constitutionale”

Președintele Klaus Iohannis anunțat sâmbătă că ”solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui.”

Ministrul de interne i-a răspus președintelui într-o lungă declarație de presă, precizând că va prezenta un raport detaliat în CSAT dacă i se va solicita: ”Nu vă imaginaţi că ministrul de Interne dispune intervenţiile Jandarmeriei, acţiunile operative ale poliţiei sau misiunile pompierilor. Există o lege clară care stabileşte cine decide intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, iar aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”

Luni, partidele de opoziție au anunțat că au depus plângere penală împotriva ministrului de interne, Carmen Dan și împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Cliseru.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie