Dezvăluiri EXPLOZIVE ale procurorului Tatiana Toader, membră CSM, despre propunerile trimise ministrului Justiției

Dezvăluiri EXPLOZIVE ale procurorului Tatiana Toader, membră CSM, despre propunerile trimise ministrului Justiției

Încă o dovadă că ceea ce a prezentat Tudorel Toader ca fiind propunerile sale de modificare a legilor Justiției sunt doar intențiile penalilor Dragnea și Tăriceanu. Procurorul Tatiana Toader din cadrul CSM a declarat pentru Clujust.ro  că, înainte de vacanța judecătorească, Consiliul a trimis ministrului Justiției propunerea privind numirea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT, care este total diferită față de ce a prezentat Tudorel Toader. Propunerea CSM a fost formulată în urma consultării instanțelor și parchetelor, a precizat membrul CSM.

Tatiana Toader, reprezentanta Parchetelor de pe lângă Judecătorii în CSM, a vorbit pentru Clujust.ro  despre modalitatatea de numire a procurorilor-șefi de la vârful procuraturii.

”Față de declarația publică a ministrului Justițiție privind viziunea lui asupra principalelor modificări la legile Justiției pe care dorește să le propună, în problema referitoare la numirea procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt (DNA, DIICOT, Parchetul General), precizez că această propunere diferă de cea formulată de CSM în urma consultării sistemului judiciar.

Aparent, propunerea ministrului oferă în atribuția secției pentru procurori a CSM numirea procurorului general al PÎCCJ, a adjuncților acestuia și a șefilor de secții, la fel la DNA, precum și a procurorului sef DIICOT și a adjuncților acestuia. În realitate, însă, secția de procurori nu poate să numească decât pe cel propus de ministrul Justiției. Așadar selecția și asigurarea transparenței acesteia nu este în mâna secției pentru procurori. Este adevărat că secția ar putea să refuze motivat o propunere, însă potrivit deciziilor CC în materia miniștrilor, un astfel de refuz poate fi formulat o singură dată, a doua propunere fiind obligatoriu acceptată.

În actuala reglementare, în vigoare , ministrul propune, doar că președintele României numește. Însă, în realitate, tot ministrul este cel care decide finalmente, pentru că doar din cei propuși de el poate președintele să numească. În actuala reglementare, CSM dă un aviz, care este doar consultativ, adică este cerut, dar nu e obligatoriu să se țină cont de el.

În propunerea formulată de CSM, în urma consultării sistemului judiciar, secția de procurori a CSM ar fi cea care ar formula propunerile, președintelui țării rămânându-i în continuare atribuția de numire. Într-o astfel de formulă, ar crește transparența numirii procurorilor șefi la nivel de vârf pentru că ar fi în mâinile secției de procurori, care își asumă acest lucru. Ministrul Justiției ar fi cel care ar da un aviz consultativ propunerii făcute de secția pentru procurori ceea ce ar asigura acestuia exercitarea atribuției constituționale referitoare la autoritatea sa în raporturile cu Ministerul Public.

De precizat că la începutul acestui an, ministrul Justiției a transmis Consilului un proiect de act normativ privind modificarea celor trei legi, proiect la care consiliul a lucrat câteva săptămâni pentru a-și formula propriile propuneri. Proiectele au fost transmise instanțelor și parchetelor în vederea consultătii. În urma consultării, CSM a revizuit proiectul și l-a trimis în această formă ministrului înainte de vacanța judecătorească, urmând ca ministrul să trimită ulterior proiectul pentru avizare, după lecturarea propunerilor venite din sistemul judiciar prin CSM. Din declarațiile publice făcute în conferința de presă din 23 august, rezultă că acesta nu dorește să țină seama de propunerile Consiliului.”, a declarat procurorul Tatiana Toader, membru CSM.

Cel care a trimis proiectul de modificare a legilor la CSM la începutului anului a fost Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”