Dezvăluirile unui comandant Wagner dezertor: „Cei care refuzau să lupte erau împușcați în fața tuturor”

Dezvăluirile unui comandant Wagner dezertor: „Cei care refuzau să lupte erau împușcați în fața tuturor”

Un fost mercenar Wagner a declarat că brutalitatea la care a fost martor în Ucraina l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev într-un interviu exclusiv acordat luni CNN din capitala Norvegiei, Oslo, unde el cere azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări dinspre Rusia.

„Îi strângeau pe cei care nu voiau să lupte și îi împușcau în fața nou veniților”, susține el. „Au adus doi prizonieri care au refuzat să meargă să lupte și i-au împușcat în fața tuturor și i-au îngropat chiar în tranșeele care au fost săpate de către cursanți”.

CNN nu a reușit să verifice în mod independent relatarea sa, iar Wagner nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Tânărul de 26 de ani, care spune că a servit anterior în armata rusă, s-a alăturat grupului Wagner ca voluntar. El a ajuns în Ucraina la mai puțin de 10 zile după ce și-a semnat contractul în iulie 2022, servind în apropiere de Bakhmut, orașul de pe linia frontului din regiunea Donețk. Grupul de mercenari a apărut ca un jucător-cheie în invazia Rusiei în Ucraina.

Medvedev a declarat că era direct sub conducerea fondatorilor grupului, Dmitri Utkin și oligarhul rus Evgheni Prigojin.

FOTO: Captură Video

El se referă la Prigojin drept „diavolul”.

„Dacă ar fi fost cu adevărat un erou rus, ar fi luat o armă și ar fi luptat alături de soldați”, a spus Medvedev.

Prigojin a confirmat anterior că Medvedev a servit în compania sa și a spus că acesta „ar fi trebuit să fie urmărit penal pentru tentativă de maltratare a prizonierilor”.

Medvedev a declarat pentru CNN că nu a dorit să comenteze ce a făcut el însuși în timp ce lupta în Ucraina.

Wagner nu a avut o strategie tactică, trupele venind cu planuri din mers, a spus Medvedev.

„Nu existau deloc tactici reale. Am primit doar ordine cu privire la poziția adversarului... Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm. Am planificat doar cum să procedăm, pas cu pas”, a mai adăugat acesta.

Medvedev a vorbit cu reporterii CNN de la Oslo, după ce a traversat granița cu Norvegia, într-o dezertare îndrăzneață care, spune el, l-a ajutat să evite arestarea „de cel puțin zece ori”. El a trecut în Norvegia peste un lac înghețat, folosind un costum de camuflaj alb.

El a declarat pentru CNN că în a șasea zi de la desfășurarea sa în Ucraina a știut că nu vrea să se întoarcă pentru o altă misiune, după ce a fost martor la transformarea trupelor în carne de tun.

A început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a crescut odată ce prizonierilor li s-a permis să se alăture, a spus el.

„Erau mai multe cadavre și mai mulți, și mai mulți, și mai mulți, oameni care veneau. În cele din urmă am avut o mulțime de oameni sub comanda mea”, a spus el. „Nu puteam număra câți. Erau în continuă circulație. Cadavre, mai mulți prizonieri, mai mulți cadavre, mai mulți prizonieri.”

Grupurile de apărare a drepturilor spun că prizonierilor care s-au înrolat li s-a spus că familiile lor vor primi o plată de 71.000 de dolar dacă vor muri în război.

Dar, în realitate, „nimeni nu a vrut să plătească atâția bani”, a spus Medvedev. El a afirmat că mulți ruși care au murit luptând în Ucraina au fost „pur și simplu declarați dispăruți”.

Medvedev a fost emoționat pe alocuri în interviu, spunând la CNN că a văzut curaj de ambele părți ale războiului.

„Știți, am văzut curaj de ambele părți, și de partea ucraineană, și de partea băieților noștri... Vreau doar ca ei să știe asta”, a spus el.

El a adăugat că acum vrea să își împărtășească povestea pentru a ajuta la aducerea lui Prigojin și a președintelui rus Vladimir Putin în fața justiției.

„Mai devreme sau mai târziu, propaganda din Rusia va înceta să mai funcționeze, oamenii se vor ridica și toți liderii noștri ... vor fi puși la bătaie și va apărea un nou lider”, a declarat el.

Wagner este deseori descris ca fiind trupele neoficiale ale lui Putin. Acesta și-a extins amprenta la nivel global de la crearea sa în 2014 și a fost acuzat de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

Întrebat dacă se teme de soarta pe care a avut-o un alt dezertor Wagner, Evgheni Nuzhin, care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros, Medvedev a spus că moartea lui Nuzhin l-a încurajat să plece.

„Aș spune doar că m-a făcut mai îndrăzneț, mai hotărât să plec”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani