Diagnostic: lăcomie pură/Afacerea IKEA România, demontată leuț cu leuț și piesă cu piesă

Diagnostic: lăcomie pură/Afacerea IKEA România, demontată leuț cu leuț și piesă cu piesă

Domnul Mihai Mateaș , profesionist din industria de Marketing Digital, a cheltuit aseară câteva zeci de minute și o serie de căutări simple pe Google ca să facă o mică cercetare legată de afacerea IKEA din România , comparativ cu afacerea aceleiași companii, într-o altă țară europeană, Spania, similară României în privința costurilor vieții, scrie consultatul în afaceri și managementul resurselor umane, Doru Șupeală pe blogul său.

O să vedeți socotelile un picuț mai jos, nu le comentez, vă las pe voi să le comentați.

Și acum textul lui Mihai, citiți cu atenție:

Mi-am luat câteva minute mai devreme pentru a face o comparație între Ikea Spania și Ikea România, ca să înțeleg supărarea suedejilor că nu vor timișenii să muncească pe 2000 de lei (2500, na, cu bonuri de masă și bani de tramvai), adică cel mult 500 de euro.

M-am uitat cât câștigă angajații Ikea din Spania. Am găsit așa: casier/ă (1614 euro), angajat depozit (1248 euro), lucrător comercial (1241 euro), angajat curățenie (1200 euro).

Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva… Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România.

Da, dar poate aici vând mai ieftin produsele și de-aia, mă gândii… Am căutat și prețurile produselor similare de acolo și de aici. Am zis să am de toate: pat, canapea, covor, dulap, ceva căcățiș de-ăla din pânză, de depozitare, să fie bine, să nu fie rău:

Tigerfrink – depozitare – 15 euro ES = 74 lei (80 lei RO)

Brimnes – dulap – 152 euro ES = 750 lei (800 lei RO)

Stoense – covor – 129 euro ES = 635 lei (700 lei RO)

Ektorp – canapea – 399 euro ES = 1970 lei (2000 lei RO)

Malm – pat 140/200 – 199 euro ES = 979 lei (1029 lei RO)

Deci de ce nu „își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania, zic…

PS: Mi s-a zis să compar și cifra de afaceri. Am comparat-o, na:

?? Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro)

?? Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro

?? Nr. magazine Ikea România: 2

?? Nr. magazine Ikea Spania: 20

?? Cifră de afaceri per magazin România: 110 milioane de euro

?? Cifră de afaceri per magazin Spania: 84 milioane de euro

PPS: Hai că pun și profitul, na:

?? Profit Ikea Spania 2021: 81,4 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)

?? Profit Ikea România 2021: 8 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)

Încă niște date descoperite de Mihai: afacerea IKEA merge așa de bine în Spania (după cum se vede din cifre, exact la fel de bine ca în România), încât firma suedeză vrea să mai deschidă 90 de mini-magazine în Peninsula Iberică și să angajeze încă 1500 de oameni.

Fiindcă spaniolii sunt niște cetățeni ceva mai educați și mai obișnuiți cu democrația, ei au sindicate funcționale și competente, inclusiv la IKEA, iar sindicatele au cerut anul acesta majorarea salariilor tuturor angajaților cu 18%, ca să acopere inflația . Altfel, proiectul de extindere a IKEA în Spania pur și simplu nu se întâmplă.

Aș mai adăuga, la final, o observație foarte bine făcută de Selvyn Agiacai : în Spania, țară în care politicienilor pare a le păsa ceva mai mult de alegătorii care le plătesc salariile, salariul minim stabilit prin lege este de 1000 de euro, brut (circa 5000 lei), iar impozitarea este progresivă, adică oamenii cu salarii mici plătesc impozite mai mici decât cei cu salarii mari. La noi, salariul minim brut este de 3000 de lei, iar în construcții de 4000 de lei.

Ce părere aveți? Cam cât de mari sunt lăcomia, nesimțirea și incompetența în ofertele de angajare făcute de managerii de la IKEA la Timișoara?


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...