Diaspora, cel mai mare investitor în România pe perioada crizei

Diaspora, cel mai mare investitor în România pe perioada crizei

Diaspora, cel mai mare investitor în România pe perioada crizei! Datele oficiale ale Băncii Naționale ale României (BNR) arată că românii care muncesc în străinătate au trimis constant din 2009, anul în care efectele crizei financiare internaționale au lovit puternic și România, mai mulți bani în țară decât totalul investițiilor străine directe efectuate în aceeași perioadă, relatează  Profit.ro .

Doar din 2015 investițiile străine au început să depășească din nou banii trimiși rudelor din țară de către românii din diaspora. Conform remiterilor bănești ale românilor din străinătate, centralizate de BNR, dacă în anii de dinaintea crizei investițiile străine directe depășeau și cu peste 30% banii trimiși din românii din străinătate, începând cu 2009 sumele din urmă au depășit constant investițiile anuale ale străinilor.

Astfel, în 2008, remiterile bănești, adică banii trimiși fie prin conturi bancare, fie prin serviciile de transfer de bani, ale românilor din diaspora au însumat 6,3 miliarde euro, în timp ce investițiile străine s-au ridicat la 9,2 miliarde euro. Din 2009 situația s-a schimbat însă radical, banii românilor din străinătate, adică 3,5 miliarde de euro au început să depășească nivelul investițiilor străine directe, care a coborât la 3,3 miliarde euro pe fondul acutizării crizei.

Între 2009-2014, doar anul 2013 a înregistrat o mică depășire a investițiilor străine, situate la 2,71 miliarde euro, față de banii românilor din afara țării, care au trimis 2,65 miliarde euro. În total, între 2009-2014, românii din străinătate au trimis în țară circa 17,3 miliarde euro, în timp ce nivelul investițiilor străine în aceeași perioadă a fost mai mic cu peste 2 miliarde euro, respectiv de aproximativ 15 miliarde euro. Având în vedere că cifrele autorităților se bazează pe remiterile oficiale ale românilor din străinătate și nu iau în calcul banii aduși sau trimiși fizic în țară de aceștia, diferența este cu siguranță considerabil mai mare.

Abia în 2015, investițiile străine au început din nou să crească, ajungând la 3,4 miliarde euro și depășind astfel cele 2,7 miliarde euro trimise de românii din diaspora. Trendul ascendent al investițiilor străine a continuat și în 2016, când investițiile directe ale nerezidenților în România au fost de aproape 4,1 miliarde de euro, potrivit estimărilor BNR, în creștere cu circa 18% față de 2015.

Chiar și în aceste condiții, România are cel mai redus nivel al investițiilor străine directe per capita din UE, cu un stoc de 3.400 de euro/ locuitor, în timp ce toate fostele state comuniste depășesc 5.000 de euro/ locuitor. Conform estimărilor oficiale, între 3,5 și 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate. Dintre aceștia, mai bine de 2,8 milioane români trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene. Guvernul a redactat, anul trecut, un "Ghid de reîntoarcere pentru românii din Diaspora", în speranța că românii plecați în străinătate să lucreze în diferite domenii vor reveni în țară.



Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”