„Die Welt”: Germania a livrat doar zece la sută din tancurile Leopard 1 promise Ucrainei

„Die Welt”: Germania a livrat doar zece la sută din tancurile Leopard 1 promise Ucrainei

Germania a furnizat doar 10% din tancurile Leopard 1 pe care le-a promis în cadrul unui pachet de ajutor militare anunțat în luna mai, dezvăluie „Die Welt”.

Tanc Leopard 1A5 în timpul unei antrenament la o bază militară din Germania FOTO Wikipedia

Germania s-a angajat în livrarea unui ajutor militar în valoare de 3 milioane de euro în cursul unei vizite efectuate anul trecut, la Berlin, de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Die Welt” a făcut un bilanț al echipamentelor livrate din cadrul pachetului promis. Potrivit publicației germane, Berlinul a trimis în ultimele două luni Kievului doar 10 din cele 110 tancuri Leopard 1 promise. De asemenea, a livrat 12 din cele 18 tunuri antiaeriene Gepard și 850 din cele 26.530 de obuze de artilerie de 150 mm pregătite pentru ucraineni.

Pe de altă parte, Ucraina nu a primit încă niciunul dintre cele patru sisteme de apărare antirachetă IRIS-T promise și nici cele 20 de vehicule blindate Marder.

Pachetul mai prevede furnizarea a câteva sute de drone, radare de supraveghere aeriană, cisterne, ambulanțe și camioane.

„Die Welt” scrie că este posibil ca angajamentul privind armele să fie „retras”, citând ca exemplu cele 5.032 de arme de mână antitanc care au fost menționate ca fiind pregătite pentru a fi trimise în Ucraina încă din primele luni ale războiului, dar care au dispărut între timp, fără nicio explicație, din lista privind furnizările de arme.

Nu este clar de ce Germania acționează lent în privința livrărilor de armament pentru Ucraina după ce, la începutul invaziei ruse, acceptase la fel de lent ideea de a ajute cu arme și muniții. În ciuda acestui fapt, Germania este unul dintre cei mai mari furnizori de armament pentru Ucraina, notează The Business Insider.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat