Dieta care face foarte rău sănătății. Milioane de oameni o folosesc zilnic

Dieta care face foarte rău sănătății. Milioane de oameni o folosesc zilnic

Într-un studiu publicat în revista Nutrients, cercetătorii avertizează asupra impactului devastator pe care îl are dieta occidentală asupra sănătății, putând produce diferite boli, precum cancer, afecțiuni cardiovasculare și mintale.

Dieta occidentală, un dezastru pentru sănătate FOTO Shutterstock

Schimbarea tiparelor alimentare de-a lungul istoriei a fost însoțită de o creștere a problemelor de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare (BCV) și diabetul, toate acestea au crescut semnificativ povara sănătății publice. De asemenea, dietele nesănătoase cresc riscul de osteoporoză în rândul femeilor aflate în postmenopauză și cancer.

Înțelegerea impactului tiparelor alimentare nesănătoase asupra diferitelor aspecte ale sănătății umane este esențială pentru încurajarea schimbărilor atât la nivel individual, cât și la nivel global, relatează news-medical.net .

Dieta occidentală constă în principal în alimente procesate, băuturi răcoritoare și produse fast-food care sunt sărace în nutrienți și bogate în energie. Această dietă include, de asemenea, cantități mari de carne roșie procesată, care a fost legată de un risc crescut de BCV și cancer colorectal.

Conținut mare de zahăr

O altă caracteristică cheie a dietei occidentale este conținutul ridicat de zahăr al multor produse alimentare, al căror consum a fost direct legat de un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și BCV. De asemenea, dieta occidentală include adesea produse alimentare care sunt bogate în grăsimi saturate și trans, care cresc, de asemenea, riscul de BCV.

Compoziția dietei occidentale diferă semnificativ de cea a dietei mediteraneene , care a fost studiată pe scară largă pentru efectele sale benefice asupra sănătății cardiovasculare. În comparație cu alimentele foarte procesate care se găsesc adesea în dietele occidentale, dieta mediteraneană cuprinde fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și nucile.

Proporția de legume, fructe, nuci și cereale integrale este foarte scăzută sau chiar absentă în dieta occidentală. Aceste alimente sunt surse esențiale de vitamine, antioxidanți și alți nutrienți și, ca urmare, aportul scăzut al acestor alimente în dietele occidentale a fost legat de prevalența bolilor cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea, BCV, cancerul și diverse probleme inflamatorii și metabolice.

Modifică ADN-ul

Conform sursei citate, s-a demonstrat că dieta occidentală modifică epigenetica și expresia genelor datorită modificărilor disponibilității nutrienților, nivelurilor hormonale, aportului de cofactori pentru expresia genelor, factorilor de transcripție, căilor de semnalizare celulară, modificării acidului dezoxiribonucleic (ADN), precum și efecte transgeneraționale. Dieta occidentală modifică, de asemenea, microbiomul intestinal, care induce modificări în expresia genei microbiomului, afectând ulterior răspunsurile imune și inflamatorii.

Pe lângă lipsa de antioxidanți prezenți în produsele alimentare dietetice occidentale, această dietă este adesea bogată în compuși pro-oxidanți care măresc producția de radicali liberi și, ca urmare, cresc stresul oxidativ în organism.

Consumul frecvent de grăsimi saturate, alimente procesate și zaharuri rafinate, toate acestea fiind componente majore ale dietei occidentale, a fost asociat cu o inflamație persistentă de grad scăzut.

Prin înlocuirea produselor bogate în grăsimi și zahăr care se găsesc adesea în dieta occidentală cu fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale poate reduce inflamația de grad scăzut și, ca rezultat, poate preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare. În ciuda rezoluției aparent simplr a acestei probleme, există mulți factori socio-economici care împiedică multe persoane să aibă o dietă sănătoasă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB