Dieta care scade colesterolul. Efectele regimului asupra inimii

Dieta care scade colesterolul. Efectele regimului asupra inimii

Datele statistice arată că un procent extrem de mic de oameni consumă suficiente fructe și legume, cel puțin în țările cu economie dezvoltată. În SUA, procentul este de 10%, în timp ce în România, procentul ajunge la 30%. Totuși, vegetalele sunt esențiale pentru o stare de sănătate bună.

Dieta bazată pe vegetale FOTO Shutterstock

Potrivit unui nou studiu, consumul de fructe și legume aduce un beneficiu clar pentru oricine este diagnosticat cu colesterol ridicat. Cercetătorii au analizat nivelurile de LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), adesea numit colesterol „rău”, deoarece o acumulare poate crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

La participanții la studiu, nivelurile de LDL au scăzut cu 10%, iar colesterolul total a scăzut cu 7% în cazul persoanelor care au urmat o dietă bazată pe vegetale, în comparație cu cei care mănâncă atât carne, cât și vegetale, a constatat studiul.

Acest lucru corespunde unei treimi din efectul medicamentelor pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statinele, și ar duce la o reducere de 7% a riscului de boli cardiovasculare la o persoană care a menținut o dietă bazată pe vegetale timp de cinci ani”, a declarat autorul principal, dr. Ruth Frikke-Schmidt, profesor de biochimie clinică și medic șef la Rigshospitalet din Copenhaga, Danemarca.

Prima meta-analiză de acest fel

Important este că am găsit rezultate similare pe toate continentele , la vârste diferite, la diferite intervale de indice de masă corporală și în rândul persoanelor cu diferite stări de sănătate”, a declarat Frikke-Schmidt. „Dacă oamenii încep să urmeze o dietă vegetariană sau vegană de la o vârstă fragedă, potențialul de reducere a riscului de boli cardiovasculare cauzate de arterele blocate este substanțial”, a mai spus ea.

Analiza s-a bazat pe rezultatele a 30 de studii clinice randomizate, dintre care peste 2.300 au fost publicate între 1982 și 2022. Aceste studii au investigat impactul dietelor vegetariene sau vegane asupra tuturor tipurilor de colesterol și apolipoproteinei B (apoB), o proteină din sânge considerată a fi o bună măsură a cantității de grăsimi rele și colesterol din organism.

Meta-analiza este prima care se concentrează în mod specific asupra efectului dietei asupra concentrațiilor de apoB, au declarat autorii. Rezultatele au arătat că a fi vegan sau vegetarian a fost asociat cu o reducere cu 14% a nivelurilor de apolipoproteină B.

Efectele dietei asupra inimii

Această analiză de amploare susține ceea ce știm deja: că includerea mai multor alimente pe bază de plante în dietă este bună pentru inimă”, a declarat Tracy Parker, dietetician senior la British Heart Foundation din Birmingham, într-un comunicat. Ea nu a fost implicată în acest studiu.

Cu toate acestea, studiul a evidențiat, de asemenea, că impactul dietei asupra colesterolului poate fi limitat în cazul persoanelor care „moștenesc tendința ca ficatul lor să producă prea mult colesterol, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat de colesterol este mai puternic influențat de genele noastre (ADN) decât de dieta noastră”, a declarat Robert Storey, profesor de cardiologie la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, într-un comunicat.

Acest lucru explică de ce sunt necesare statinele pentru a bloca producția de colesterol la persoanele care prezintă un risc mai mare de a suferi sau au suferit deja un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte boli legate de acumularea de colesterol în vasele de sânge”, a declarat Storey, care nu a fost implicat în acest studiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…