Dieta simplă cu efecte anti-îmbătrânire și anticancerigene dovedite. E la îndemâna oricui

Dieta simplă cu efecte anti-îmbătrânire și anticancerigene dovedite. E la îndemâna oricui

Această dietă este printre cele mai apreciate și populare la ora actuală. Rezultatele sale sunt dovedite, iar pe măsură ce cercetările se intensifică, apar noi beneficii pe care e bine să le luăm în calcul.

Mâncatul conștient ajută atât silueta, cât și sănătatea

Postul intermitent este un miracol pentru sănătate. Mâncatul restricționat între anumite ore nu face decât să ne impulsioneze organismul să funcționeze cât mai bine. Pe lângă pierderea în greutate, există o multitudine de alte beneficii pe care este bine să nu le ignorăm.

Multe diete se țin cu scopul slăbirii, însă este reconfortant să știi că pe lângă suplețe, îți vei recăpăta și sănătatea.

Conform noilor studii, printre beneficiile postului intermitent se află îmbunătățirea calității somnului, combaterea obezității și supraponderabilității, reglarea glucozei în sânge, reglarea funcțiilor cardiace și îmbunătățirea microbiomului intestinal.

Microbiomul intestinal afectează sănătatea intestinală și poate juca un rol in bolile intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala inflamatorie intestinală. Și, cel mai important, postul intermitent poate avea efecte anti-îmbătrânire, dar și anticancerigene! Cu asemenea beneficii, este greu să nu te decizi să urmezi acest stil de viață, care este mai mult decât o dietă.

Un studiu recent efectuat pe șoareci de laborator a dezvăluit că alimentația restricționată între anumite ore afectează aspectul genelor în mai multe tipuri de țesuturi, inclusiv în țesutul cerebral și intestinal.

Studiul a descoperit, potrivit Medical News Today, că postul intermitent poate asigura, dacă este ținut regulat și pe o perioadă extinsă de timp, longevitatea și prevenirea apariției celulelor canceroase în organism.

Este vorba de o fereastră de timp bine delimitată, când se mănâncă. În rest, se dă pauză totală organismului pentru a intra în autofagie. Cel mai indicat regim este cel de 8/16. Mai exact, într-un interval de 8 ore, putem consuma alimente. În celelalte 8 ore, se bea doar apă. Nimic altceva. Orice altceva, chiar și o lămâie stoarsă în apa pe care o bem va întrerupe autofagia. Eficiența dietei este dată doar de consecvență și scrupulozitate.

O nouă perspectivă

Cercetătorii spun că acest mod de viață, restricția alimentară între anumite ore, este extrem de benefic pentru sănătate. Reglează natural somnul, un element esențial pentru buna noastră funcționare. Ne face mai energici, ne readuce cumva la matcă, la natural, la normalul ființei. Totuși, încă este neclar cum acționează la nivel molecular.

Noul studiu efectuat pe șoareci arată că postul intermitent influențează activitatea genelor în 22 de țesuturi distincte din organism, inclusiv din creier, inimă, plămâni, ficat și intestine.

”Rezultatele pe care le-am găsit ne aduc o perspectivă nouă. Acest stil de a te alimenta activează genele implicate în boli specifice, cum ar fi cancerul”, a explicat pentru MNT profesorul doctor Satchidananda Panda de la Institutul Salk de studii biologice, coordonator șef al studiului.

Rezultatele savanților au fost publicate în ” Cell Metabolism ”.

După un studiu pilot din 2022 efectuat pe subiecți umani, iată ce alte beneficii au fost descoperite pentru acest tip de alimentație: îmbunătățirea bolilor precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Mai mult, dieta poate îmbunătăți sănătatea mintală și calitatea somnului.

Studiul suplimentar efectuat pe șoareci a descoperit și potențiale efecte anticancerigene.

Beneficiile pentru sănătate apar indiferent de totalul caloriilor ingerate sau de tipul de alimente consumate.

Kimberly Gomer, dietetician și director al clinicii de nutriție din Miami ”Body Beautiful” spune că postul intermitent este capabil de a reduce foamea, ca rezultat al scăderii rezistenței la insulină și invariabil, la pierderea în greutate.

”Postul intermitent este o metodă eficientă pentru persoanele care vor să piardă din greutate. Un mare plus este descurajarea gândurilor legate de ronțăială constantă, o problemă majoră a multora.”, a spus nutriționista pentru site-ul MNT.

Foto: Shutterstock

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?