„Dihăniile” HIMARS au băgat spaima-n ruși! Este prima oară când ies public și-și exprimă îngrijorarea!

„Dihăniile” HIMARS au băgat spaima-n ruși! Este prima oară când ies public și-și exprimă îngrijorarea!

Mai multe persoane pro-Kremlin și-au exprimat o îngrijorare publică rară după ce armele furnizate de ţările occidentale au ajutat Ucraina să lanseze mai multe atacuri de succes asupra unor ținte ruse aflate la mare distanță de linia frontului, notează The Moscow Times.

Lansatoare HIMARS americane in UcrainaFoto: Twitter

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, pe care Statele Unite ale Americii le-au trimis în Ucraina în luna iunie par să fie cele mai eficiente în ceea ce privește distrugerea pozițiilor militare ruse.

Moscova a suferit "pierderi mari atât în ceea ce priveşte oamenii, cât și în echipamente militare" în mai puțin de o săptămână, potrivit unui fost comandant al forțelor separatiste din estul Ucrainei, Igor Girkin.

"Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în fața loviturilor masive ale rachetelor HIMARS", a scris duminică Girkin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Şi Alexander Sladkov, un corespondent de război pentru postul de televiziune rusă de stat Rossia 1, a declarat luni că Ucraina a atacat cu succes centrele de comandă ale militarilor ruşi.

"Rachetele și artileria ucrainene au lovit de mai multe ori centrele de decizie. Cu rezultate. Centrele sunt mici, dar importante", a scris jurnalistul rus pe Telegram.

Separatiştii sunt îngrijoraţi

Administraţiile din zonele ocupate de ruşi indică faptul că atacurile au devenit mai frecvente şi provoacă mai multe distrugeri.

Oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat luni că cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite în satul Stepano-Krinka în urma unui atac ucrainean cu HIMARS.

Forțele ucrainene au folosit sistemele HIMARS pentru a lovi orașul Alchevsk și satul Irmino în weekend, se află la zeci de kilometri în spatele liniei de front, potrivit autorităților separatiste.

Şi jurnalistul televiziunii ruse de stat Andrei Rudenko a spus duminică că trupele ucrainene au folosit "cel mai probabil" HIMARS pentru a lovi depozitele de muniții din orașele Șahtarsk și Torez.

Câte atacuri cu sistemele HIMARS au lansat ucrainenii

În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a efectuat 14 lovituri asupra depozitelor de muniții și bazelor militare ruse de pe teritoriul ocupat de invadatori în ultimele două săptămâni, potrivit serviciul ucrainean al BBC.

Deși nu este clar dacă sistemele HIMARS au fost folosite în toate cazurile, serviciul ucrainean al BBC spune că precizia loviturilor indică faptul că acestea au fost responsabile.

"În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 10 depozite mari de artilerie și alte muniții, mai multe depozite de petrol, aproximativ 10 centre de comandă și aproximativ același număr de puncte de adunare a trupelor", a declarat fostul comandant al forţelor separatiste Girkin.

Rusia spune că a distrus sisteme HIMARS

Ministerul rus al apărării a anunţat luni că a folosit rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge depozitele de muniție ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk, unde erau şi rachete pentru HIMARS, dar afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Moscova a mai spus săptămâna trecută că a distrus două sisteme de rachete HIMARS și depozite de muniții în estul Ucrainei, dar atât oficialii ucraineni, cât și cei americani au negat aceste informaţii.

Fostul lider al separatiştilor Strelkov a spus că forțele armate ruse ar trebui să încerce să distrugă infrastructura ucraineană, astfel încât sistemele HIMARS și muniția să nu ajungă pe câmpul de luptă.

"Când vor începe forțele armate ale Rusiei să lupte la capacitate maximă?", a mai scris Strelkov.

SUA va mai trimite HIMARS în Ucraina

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat luni că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) donate de Occident fac o diferență „uriașă" pe câmpul de luptă, după ce un oficial american de rang înalt a spus că administrația Biden va trimite încă patru HIMARS ca parte a unui pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari.

Casa Albă a spus vineri că noul pachet de armament va include patru HIMARS suplimentare și mai multă muniție, ceea ce va ridica la 12 numărul total al acestor sisteme trimise în Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…