„Dihăniile” HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei. Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus

„Dihăniile” HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei. Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus

Forțele armate ale Ucrainei au dat publicității iamgini rare cu lansatoarele de rachete multiple de tip HIMARS care au reușit să stopeze ofensiva rusă și să ofere posibilitatea forțelor de apărare ucrianene să preia inițiativa, scrie defenseromania.ro.

Publicația a fost pe frontul din Ucraina, unde a realizat un reportaj cu militari ucraineni care folosesc sisteme de rachete multiple americane de tip HIMARS.

Jurnaliștii americani și-au axat materialul pe HIMARS și pe modul în care aceste sisteme au reușit să schimbe soarta războiului, să oprească ofensiva rusă și, nu în ultimul rând, să contribuie decisiv la preluarea inițiativei și la contraofensiva ucraineană care a dus la eliberarea unor teritorii importante, cu precădere în nord-estul Ucrainei, unde ocupantul rus a fost nevoit să se retragă din regiunea Harkov.

În reportajul realizat de americani pot fi văzute mai multe sisteme HIMARS, unde camuflate în zone împădurite din Ucraina.

Jurnalistul american Steven Kalin a avut acces pe linia frontului unde HIMARS conduc contraofensiva, reușind să surprindă imagini rare cu sistemele utilizate de ucraineni.

Militarii ucraineni care operează HIMARS precizează în reportaj, că în zona lor de acțiune, 70% din puterea de foc a Armatei ucrainene e asigurată pe linia frontului de sistemele americane.

Alți soldați remarcă mobilitatea crescută a acestor sisteme, care permit ucrainenilor să lovească cu precizie ocupantul rus și să deplaseze rapid tehnica, indiferent de condițiile atmosferice.

Reportajul WSJ de pe linia frontului:

HIMARS pentru Ucraina

2. Tragere cu... (himars_41997300.png)

Tragere cu un sistem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)

Ucraina deține în prezent 16 sisteme HIMARS și 10 lansatoare M270, donate de SUA. Americanii au anunțat recent că vor livra încă 18 sisteme HIMARS.

Astfel, autoritățile americane pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate Ucrainene, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

În acest nou pachet SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei alte 18 sisteme de tip HIMARS.

Ucraina deja folosește în număr mare aceste sisteme.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km.

Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca Ucraina să folosească aceste rachete și a lăsat să se înțeleagă că nu exclude ca acestea să fi fost utilizate deja în atacul din 9 august în care trupele ucrainene au lovit baza aeriană rusă din Saki (Crimeea), situată la aproximativ 200 km de cel mai apropiat teritoriu controlat de ucraineni.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

2 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

3 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

4 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri

5 CEPA îl calcă-n picioare pe Macron făcându-l stupid