DIICOT: Cele 2,5 tone de cannabis găsite în Timiș au o valoare de piață de 4 milioane euro

DIICOT: Cele 2,5 tone de cannabis găsite în Timiș au o valoare de piață de 4 milioane euro

Cele 2,5 tone de cannabis găsite joi de procurorii DIICOT în mai multe culturi amplasate la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin au o valoare de piață de 4 milioane euro.

Mai multe culturi de canabis au fost descoperite de polițiștii de combatere a criminalității organizate și de procurorii DIICOT, în urma unor operațiuni desfășurate pe raza localității Blajova și la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Cristian Loredan Altstadter, cetățean german de origine română, împreună cu doi români, Ioan Bogdan Ilinca și Adrian Constantin Bîrnaz, au derulat activități ample pe linia traficului cu droguri, concretizate în dezvoltarea și întreținerea, la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin, a mai multor culturi de cannabis, amplasate pe patru parcele diferite.

Pentru disimularea culturilor, inculpații au ales o zonă izolată, fără drumuri de acces auto în proximitate, scop în care s-au folosit și au adaptat condițiile geografice din zonă, conform propriilor necesități. Astfel, ei au ales o zonă cu vegetație deasă, în mijlocul căreia au defrișat o porțiune de aproximativ 2.300 mp, pe care au amenajat canale de irigații, folosindu-se de un pârâu din apropiere, de unde apa era canalizată cu ajutorul unor pompe.

Inculpații făceau deplasări periodice în zonă pentru diferite activități de întreținere a culturii și de stimulare a creșterii plantelor cu ajutorul unor îngrășăminte.

După ce plantele ajungeau la maturitate, inculpații culegeau inflorescențele cu conținutul cel mai bogat în THC, pe care le transportau la un imobil situat pe raza localității Blajova, unde amenajaseră un veritabil laborator de uscare a cannabisului. În fiecare cameră a imobilului erau amplasate folii, pe straturi succesive, astfel încât să permită uscarea rapidă a unor cantități mari de cannabis.

După finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate și comercializate, doar en-gros, în cantități de cel puțin un kg, către diferiți dealeri din țară, însă există indicii că o parte a drogurilor erau scoase și din țară, cu destinația Germania, unde liderul grupării își are domiciliul.

Cantitatea rezultată de pe plantația astfel depistată se ridică la 2,5 tone.

Membrii grupării comercializau drogurile cu prețul de 4.000 euro/kg (aspect constatat și cu ocazia flagrantului organizat de procurori). Valoarea estimată a cantității de droguri care ar fi fost destinată comercializării, după finalizarea procesului de preparare, este de circa 1.300.000 euro "la prima mână". În condițiile în care, o astfel de cantitate trece însă prin mai multe rânduri de dealeri intermediari, la consumatorul final prețul ajunge la 10 euro/50 lei per gram, ca urmare valoarea de piață a cantității depistate este estimată la aproximativ 4 milioane euro, precizează DIICOT.

În prezent, cercetările au fost extinse față de alte patru persoane implicate în activitățile infracționale ale grupării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?