DIICOT cere ARESTAREA unui al treilea israelian în dosarul „Kovesi”. Judecătorii nu se grăbesc, însă

DIICOT cere ARESTAREA unui al treilea israelian în dosarul „Kovesi”. Judecătorii nu se grăbesc, însă

Procurorii anti mafia cer judecătorilor arestarea în lipsă a israelianului care a reușit să fugă din țară, suspectat de implicare în spionajul apropiaților Laurei Codruța Kovesi. Procurorii DIICOT au reușit să îi ia urma și știu unde se află, dezvăluie  Euractiv.ro .

Procurorii DIICOT au cerut la începutul acestei săptămâni Tribunalului București arestarea preventivă a unui al treilea israelian suspectat de implicare în cazul de spionaj a apropiaților procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Este vorba despre Avi Yanus, cel care a reușit să fugă din țară în momentul în care procurorii i-au reținut pe ceilalți doi suspecți, Ron Weiner și David Geclowitz. Cu toții sunt angajați ai firmei private israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri ai serviciului de informații Mossad.

Termen preschimbat pentru peste o lună și jumătate 

Instanța a stabilit termen pentru discutarea arestării preventive a lui Yanus pentru 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună și jumătate. Motivul invocat de judecători este că DIICOT trebuie să identifice domiciliul suspectului, chiar dacă DIICOT a stabilit deja traseul fugarului.

Decizia instanței de a amâna cu peste o lună și jumătate discutarea propunerii de arestare preventivă a suspectului apare după ce judecătorii de la Curtea de Apel București au confirmat mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Ron Weiner și David Geclowitz, dar le-a redus de la 30 la doar 20 de zile.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că israelianul Avi Yanus a reușit să fugă din țară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. Apoi, de la Sofia a plecat cu avionul la Londra, biletul fiind plătit de firma Black Cube. Astfel, în cazul în care s-ar emite un mandat de arestare european, acesta ar putea fi pus în aplicare la Londra.

Avi Yanus era cel care trebuia să primească un stick cu informații strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaților Laurei Codruța Kovesi, sparte pentru colectare de informații private.

Foști ofițeri Mossad, angajați la firma privată Black Cube

Avi Yanus este un fost ofițer de informații și co-fondator al firmei private de investigații Black Cube, alături de Dan Zorella, și el fost ofițer în Mossad, de asemenea suspect în dosar. Conform jurnaliștilor de la Rise Project, în companie a activat și Meir Dagan, fost director al serviciului israelian de informații Mossad în perioada 2002-2011.

5.000 de euro pentru spargerea conturilor de mail ale apropiaților lui Kovesi

Surse apropiate anchetei au declarat pentru EurActiv că unul dintre suspecții reținuți a refuzat orice colaborare cu autoritățile și nu a făcut nicio declarație. Este vorba despre David Geclowitz.

În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a dat declarații și a afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparținând tatălui Laurei Codruța Kovesi, fostului ei soț, de care aceasta a divorțat în urmă cu aproape zece ani, și altor doi polițiști judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.

Israelienii vorbeau românește „stricat”

Ancheta împotriva grupului de israelieni a început în luna martie, atunci când tatăl procurorului-șef al DNA a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferință. Fost procuror, acesta a considerat suspect faptul că este invitat, mai ales că cel care îl suna „vorbea românește stricat”. A povestit totul fiicei sale.

Așa a ajuns Laura Codruța Kovesi să informeze Serviciul de Pază și Protecție despre acest incident, iar SPP a informat SRI. La rândul lor, ofițerii au sesizat Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. De aici, dosarul a fost trimis spre investigare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, pentru a fi investigată o faptă de hărțuire.

Dosarul a ajuns în cele din urmă la DIICOT, în urma cerererii procurorului-șef al structurii, Daniel Horodniceanu, cel care a considerat că atacurile informatice asupra apropiaților lui Kovesi și grupul organizat erau de competența instituției pe care o conduce.

De altfel, procurorii i-au reținut pe Ron Weiner și David Geclowicz, despre care susțin că „au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

Judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. „Mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”, susțin judecătorii români care i-au arestat pe doi dintre suspecți.

„Este un dosar în curs la altă unitate de Parchet în care nu am calitate și în acest moment nu pot comenta. A fost o încercare nereușită de intimidare”, a fost prima reacţia a Laurei Codruţa Kovesi.

Procurorii susțin că nu au reușit, deocamdată, să afle cine erau beneficiarii supravegherii specializate a apropiaților Laurei Codruța Kovesi, însă au o listă de suspecți.

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro