DIICOT: Cinci inculpați trimiși în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la CJAS Brăila

DIICOT: Cinci inculpați trimiși în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la CJAS Brăila

Procurorii DIICOT au dispus, marți, trimiterea în judecată a cinci persoane și a societății Ahmeya Pharm SRL într-un dosar care vizează decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila.

Inculpații Liliana Valentina Ștefan (fostă Sgîrcitu), Paul Crețu, Sorica Vasile, Daniela Vasile și Iolanda Ionica Serghiev sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, precum și de fraudă informatică, instigare la fraudă informatică, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și complicitate la uz de fals, toate săvârșite în formă continuată.

"Prin actul de sesizare s-a reținut că, începând cu anul 2011, inculpata Ștefan Liliana Valentina a deturnat obiectul de activitate al SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soțul său, inculpata Serghiev Iolanda Ionica și suspecta B.L., un grup infracțional organizat, în scopul comiterii unor infracțiuni și în vederea obținerii în acest mod de beneficii patrimoniale. Astfel, prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici și funcționari din cadrul CJAS Brăila, cu știința majorității angajaților din cadrul celor două puncte de lucru ale societății, inculpata a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor rețete fictive, eliberate de medici specialiști sau de familie", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.

Liliana Valentina Ștefan este acuzată că pe parcursul desfășurării activității infracționale a atras în cadrul grupului și alte persoane, care au acționat permanent sau ocazional fie prin participare directă la comiterea faptelor, fie prin contribuții menite să protejeze mecanismul ilicit.

"În concret, mecanismul infracțional a fost dezvoltat începând cu anul 2011, dată de la care inculpata Ștefan Liliana Valentina a angrenat SC Ahmeya Pharm SRL în circuite economice și financiare fictive, înregistrând în contabilitate achiziția de medicamente oncologice (...) fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziționat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe — medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societății — marfa nefiind în realitate livrată", se precizează în comunicat.

Scopul acestor achiziții fictive a fost decontarea nelegală de la CJAS Brăila a valorii compensate a medicamentelor, decontare realizată în baza unor rețete prescrise tot în mod fictiv.

Sumele de bani decontate de către CJAS Brăila au intrat în contul de trezorerie al SC Ahmeya Pharm SRL, fiind direcționate către plata a diverși furnizori reali sau fictivi ori către alte conturi ale societății. Ulterior, sumele au fost retrase în numerar sau au fost introduse într-un nou circuit fictiv, prin efectuarea unor plăți simulate datorate unor persoane apropiate inculpatei Liliana Valentina Ștefan și urmate, fără excepție, de retrageri în numerar efectuate ritmic, pe măsura încasărilor.

"În acest mod, banii au fost spălați, asigurându-se astfel o aparență de legalitate a acestor tranzacții și a originii banilor. Ca urmare a acestor activități, inculpata Ștefan Liliana Valentina și-a însușit și a disimulat originea ilicită a sumelor de bani rezultate din prejudicierea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prejudiciere realizată prin decontarea contravalorii de medicamente având ca mod de operare folosirea de documente justificative false (rețete, borderouri, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare)", mai susțin procurorii DIICOT.

Prejudiciul cauzat CJAS Brăila se ridică la de 7.057.613 lei.

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii, dosarul fiind înaintat Tribunalului București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...