DIICOT Craiova efectuează 12 percheziţii domiciliare în Dolj şi Bacău la suspecţi de trafic de persoane, de minori şi proxenetism

DIICOT Craiova efectuează 12 percheziţii domiciliare în Dolj şi Bacău la suspecţi de trafic de persoane, de minori şi proxenetism

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova efectuează, miercuri dimineaţa, un număr de 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Dolj şi Bacău, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

Potrivit DIICOT Craiova, în perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de 5 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, cu scopul de a recruta tinere în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituţiei "la stradă" sau/şi "pe casă/apartamente"). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Piteşti şi Timişoara, iar ulterior acestea au fost transportate şi adăpostite în străinătate (Italia, Franţa, Elveţia, Spania, Germania, Danemarca).

"Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că gruparea infracţională se ocupa cu identificarea tinerelor vulnerabile (cu o situaţie materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, naive, lipsite de educaţie), pe care le recrutau sub diverse promisiuni mincinoase (convieţuire, găsirea unui loc de muncă) şi le determinau astfel să practice prostituţia. În cele mai multe situaţii, folosind metoda "loverboy", membrii grupării câştigau încrederea victimelor, şi, sub pretextul unui viitor comun şi oferirii unui mod de viaţă lipsit de griji, le convingeau să practice prostituţia în special în municipiile Craiova şi Timişoara, după care se deplasau împreună cu acestea în diferite ţări (Italia, Franţa, Spania, Elveţia), unde, prin constrângere (acte de violenţă şi ameninţări), le determinau să practice prostituţia în folosul lor", informează DIICOT.

De regulă, victimele au fost ţinute în imobile închiriate (de unul din membrii grupării), au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării. De asemenea, s-a stabilit faptul că membrii grupării infracţionale au dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relaţii cu cetăţeni albanezi implicaţi activ în activităţi de trafic de persoane şi proxenetism, care controlau "posturile" în care se practica prostituţia, membrii grupării achitându-l de taxe în schimbul acceptării folosirii de către victime a acelor locaţii.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, efectuează miercuri dimineaţa 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave. În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere.

În cadrul acţiunii pentru combaterea grupărilor de criminalitate organizată, unul dintre obiectivele principale este combaterea fenomenului de trafic de persoane şi de minori şi exploatare a persoanelor vulnerabile. În acest scop, procurorii DIICOT împreună cu Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 9 acţiuni operative. În cadrul acestora, procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară efectuează un număr de 87 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 126 de mandate de aducere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…