DIICOT: Doi români cu legături în SUA, acuzați că vindeau fictiv mașini unor americani și canadieni

DIICOT: Doi români cu legături în SUA, acuzați că vindeau fictiv mașini unor americani și canadieni

Doi bărbați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de procurorii DIICOT de fraude pe internet, respectiv vânzarea fictivă de autoturisme, banii ajungând la complici ai acestora din SUA.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe data de 28 martie, procurorii i-au reținut pe Mihail Victor Vătui și Dorel Catâru, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și fals informatic.

Ulterior, pe 29 martie, Tribunalul București a dispus arestarea celor doi pe o perioadă de 30 de zile.

Un alt membru al grupării este cercetat în libertate sub control judiciar.

DIICOT susține că, în perioada iulie — septembrie 2014, a activat un grup infracțional, format din mai multe persoane, în scopul comiterii de fraude pe internet, infracțiuni având ca obiect vânzarea fictivă de bunuri mobile, în special autoturisme.

Membrii grupului au postat numeroase anunțuri fictive privind vânzarea de autoturisme pe site-uri specializate în vânzarea de bunuri și servicii, iar în urma corespondenței purtate prin email cu persoanele interesate de achiziționarea acestor autoturisme, pentru câștigarea încrederii și determinarea eventualelor victime să perfecteze vânzarea — cumpărarea, acestea erau îndrumate ca tranzacția să se efectueze printr-un intermediar.

Aceste bunuri nu au existat în realitate și nu s-au aflat în proprietatea ori posesia licitatorului, fiind astfel induși în eroare mai mulți cetățeni americani și canadieni.

Astfel, victimele primeau indicații să efectueze transferul de bani reprezentând prețul autoturismului, prin serviciile de transfer rapid de bani, către un serviciu de tip "escrow", care ar fi reținut suma de bani până în momentul în care bunul ar fi ajuns în posesia cumpărătorului. După ce cumpărătorul l-ar fi inspectat și ar fi fost de acord să îl păstreze, suma de bani urma să fie remisă vânzătorului.

În fapt, prin serviciile de transfer financiar, sumele nu au ajuns în posesia așa-zișilor reprezentanți ori intermediari care ar fi trebuit să garanteze tranzacția, ci în posesia altor complici ai grupării infracționale de pe teritoriul SUA.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /