DIICOT: Percheziţie pentru prinderea unor cetăţeni bulgari acuzaţi de grup infracţional şi înşelăciune

DIICOT: Percheziţie pentru prinderea unor cetăţeni bulgari acuzaţi de grup infracţional şi înşelăciune

Procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, joi, o percheziţie în Bucureşti pentru prinderea unor cetăţeni bulgari suspectaţi că ar fi înşelat mai multe persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, au efectuat o percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti, în baza unui ordin european de anchetă transmis de Parchetul Specializat din Sofia, Bulgaria, la locuinţa unor persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

Grupul infracţional organizat era format din cetăţeni bulgari şi acţiona pe teritoriul României şi Bulgariei, precizează sursa citată.

"O parte dintre membrii grupului infracţional organizat, aşa-numiţii 'vartachi', sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele vătămate, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare", se arată în comunicat.

Anchetatorii spun că al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta şi controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime. Curierii ar fi fost persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informaţiile furnizate de către cei de pe primul palier.

"Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, inculpaţii închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, achiziţionau cartelele SIM de la diferite chioşcuri, benzinării şi supermarketuri şi foloseau doar aparate mobile achiziţionate din târguri şi pieţe. O parte din dispozitivele mobile erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp ce altele erau distruse", explică DIICOT.

În urma percheziţiei domiciliare, au fost ridicate 84 de cartele SIM şi 10 telefoane mobile.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

Trei persoane au fost prezentate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”