DIICOT: Percheziții în trei județe la suspecți de trafic de minori; în paralel au loc descinderi și în Franța

DIICOT: Percheziții în trei județe la suspecți de trafic de minori; în paralel au loc descinderi și în Franța

Procurorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate efectuează, luni, 25 de percheziții domiciliare în județele Iași, Neamț și Prahova, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, Direcția de Poliție Judiciară din Paris desfășurând, în paralel, o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, sunt vizate de anchetă în jur de 120 de persoane aflate pe teritoriul României și al Franței, dintre care peste 70 de minori cu vârste între 10 și 13 ani.

"Probatoriile au evidențiat faptul că pe raza municipiilor Iași și Roman s-a constituit o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților. Membrii grupării infracționale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iași, cât și în Paris", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, copiii au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, în stații și în incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase, constând în portofele, telefoane, sume de bani sau alte bunuri de valoare, erau ulterior predate părinților, care le valorificau.

"Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure", se arată în comunicat.

Din anchetă a rezultat că, după ce erau instruiți la Iași, minorii erau transportați în Paris, în mai multe tabere de romi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți în activitatea infracțională.

DIICOT mai menționează că în acest caz s-au solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, ulterior fiind constituită o echipă comună de anchetă, care a acționat pentru probarea activităților infracționale.

La descinderile din România participă 140 de polițiști și 170 de jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile procedurale și investigative au beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea EUROJUST.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale