DIICOT: Percheziţii în Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud la o grupare specializată în spălare de bani pe teritoriul Italiei

DIICOT: Percheziţii în Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud la o grupare specializată în spălare de bani pe teritoriul Italiei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară şi jandarmi, au efectuat, marţi, cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud, la membrii unei grupări specializate în fraude informatice şi spălare de bani pe teritoriul Italiei.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DIICOT, 13 persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat pe raza oraşului italian Genova, în perioada iunie 2018 - aprilie 2019.

Prejudiciul estimat în dosar se ridică la 1,6 milioane de euro.

Percheziţiile în cele două judeţe au fost efectuate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile italiene şi, concomitent, pe teritoriul Italiei au fost desfăşurate alte 12 percheziţii, în urma cărora opt persoane au fost arestate preventiv.

Procurorii DIICOT susţin că membrii grupului infracţional "au efectuat operaţiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiaşe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziţie respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operaţiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârşirea unor infracţiuni de fraude on line prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false".

În acest mod, gruparea infracţională ar fi reuşit să creeze un circuit financiar prin care se transferau banii din conturile persoanelor vătămate în conturile aşa numiţilor "money mules", pentru ca mai apoi sumele să fie retrase şi împărţite între membrii grupului, care le aduceau, într-un final, pe teritoriul României.

În urma percheziţiilor efectuate în judeţele Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei şi 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, şase laptopuri, opt tablete, două harduri externe, un card microSD, o colecţie numismatică şi mai multe documente.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare patru mandate europene de arestare şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani şi asupra a două autoturisme şi două imobile.

La percheziţiile efectuate ca urmare a unor activităţi investigative desfăşurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat şi poliţişti din cadrul Polizia Postale Genova. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

5 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…