Din ce motiv era să-i „lege” DNA pe Coldea și Maior/Amănunte picante povestite de Daniel Morar în cartea sa

Din ce motiv era să-i „lege” DNA pe Coldea și Maior/Amănunte picante povestite de Daniel Morar în cartea sa

Daniel Morar, fostul șef al DNA. povestește în cartea sa „Putea să fie altcumva” cum a dispărut o posibilă infracțiune din familia unui politician dintr-o înregistrare SRI.

În cursul alegerilor prezidențiale din 2009, Daniel Morar era șeful DNA. Un membru al familiei „unuia dintre candidați”, spune Morar, „care a pierdut”, a discutat cu un procuror.

Discuția a fost înregistrată de SRI. Morar povestește că înregistrarea arăta cum i s-a promis unui procuror „care trebuia să protejeze afacerile familiei că atunci când candidatul va ajunge președinte al României îl va numi pe procuror într-o înaltă funcție din Ministerul Public”. DNA a deschis un dosar.

Procurorul de caz a trimis ofițerii judiciari la sediul SRI pentru a consulta înregistrările „care erau strict secrete”.

„Le-au văzut, le considerau utile și, după ce m-au informat, am informat SRI să mi le trimită oficial”, relatează Daniel Morar. Asta se întâmpla înainte de alegeri.

După alegeri, DNA a observat că SRI tergiversează trimiterea înregistrărilor. La insistențele noastre, ne-au comunicat că nu le mai au pentru că, dintr-o eroare a softului folosit, au fost șterse. Am avut o discuție cu Florian Coldea pe această temă, iar el susținea același lucru. Nu îl credeam nici eu, nici procurorii de caz.

„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub învinuire”

În DNA au apărut suspiciuni că SRI îl protejează cumva pe perdantul alegerilor prezidențiale. „Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”, scrie Morar în cartea sa.

Toți trei, Morar, Maior și Coldea, au ajuns la Palatul Cotroceni. Dar mai era cineva, spune magistratul. Când am ajuns acolo, cei doi, însoțiți de Codruța Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. Le-am spus încă o dată că nu-i cred și că fac jocuri politice.

„Nici măcar Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date”, spune Morar. Numai că asta se întâmplase înainte de alegeri și, după ce candidatul pierduse, poate că miza celor din SRI în privința lui se schimbase, rezultă din povestea lui Morar.

„Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult”, notează Daniel Morar.

Maior l-a rugat să-i spună înainte, ca să-și dea demisia

Magistratul spune că le-a zis lui Maior și lui Coldea, la Cotroceni, că vor fi învinuiți pentru că și-au luat libertatea „de a decide ei cine este și cine nu este cercetat penal”. Cei doi erau „nemulțumiți” că medierea nu a reușit. George Maior a cerut măcar să-i înștiințăm înainte de a începe urmărirea penală împotriva lor, pentru a-și da demisia.

„Discuția s-a încheiat aici”, rememorează Morar. El scrie că „nu i-am pus sub învinuire” pe șefii SRI, „pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”. Maior și Coldea, susține Morar, nu știau însă ce vor face procurorii DNA, așa că „au stat stresați o bună perioadă de timp, mai ales că știau că fosta conducere a SRI era trimisă în judecată de noi”, scrie libertatea.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene