Din peste 50 de mii de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 se mai află în Ucraina

Din peste 50 de mii de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 se mai află în Ucraina

Din cei 50.000 de prizonieri ruși recrutați de compania militară privată Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina, au mai rămas doar zece mii de oameni, a declarat Olga Romanova, șefa fundației de caritate Rus Seated, relatează publicația rusă independentă Meduza .

Fondatorul Wagner „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul” FOTO Telegram

Conform datelor noastre, până la sfârșitul lunii decembrie au fost recrutați 42-43 de mii [de deținuți]. Acum sunt, cel mai probabil, deja peste 50 de mii. Dintre aceștia, zece mii luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, (...) fie dispăruți, fie au dezertat, fie s-au predat”, a afirmat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.

Potrivit ei, prizonierii „cu o forță teribilă” au început să dezerteze din PMC încă din toamnă. Mulți dintre ei, notează șeful proiectului, au fugit înapoi în Rusia, luând cu ei armele. Ca exemplu, ea a citat un caz care a avut loc la începutul lui decembrie 2022 în regiunea Rostov. Atunci fostul deținut, care dezertase din PMC, a deschis focul asupra polițiștilor, rănindu-l pe unul dintre aceștia.

Romanova a mai sugerat că Evgheni Prigojin , fondatorul Wagner, care „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul”, nu păstrează statistici despre prizonierii dispăruți sau dezertați, scriindu-i pur și simplu pe toți pe lista morților. Acest lucru poate fi confirmat și de rapoartele conform cărora PMC returnează sicrie goale rudelor prizonierilor.

Recrutarea prizonierilor din închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina a devenit cunoscută în vara anului 2022. Fondatorul PMC Evgheni Prigojin a venit personal în unele colonii în scopul recrutării. Acest lucru a fost anunțat pe 21 decembrie de politicianul Alexei Navalnîi , care ispășește o pedeapsă într-un penitenciar de regim strict din regiunea Vladimir.

În decembrie, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby , a declarat că numărul mercenarilor Wagner din Ucraina ar fi putut ajunge la 50.000 de oameni. El a mai menționat că 90% din luptătorii din acești grup ar putea fi foști prizonieri. În ianuarie, această informație a fost susținută parțial și de Ministerul Apărării britanic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă