Din sânge de hoț!/Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dragnea a cumpărat porci, dar nu i-a mai plătit. Datoria se ridică la 220 de mii de euro plus penalități de un milion.

Din sânge de hoț!/Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dragnea a cumpărat porci, dar nu i-a mai plătit. Datoria se ridică la 220 de mii de euro plus penalități de un milion.

Compania germană Schweinemast Brader GMBH, specializată în domeniul zootehnic, a cerut pe data de 15 octombrie intrarea în insolvență a firmei Ferma Salcia, societate păstorită din umbră de Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, după cum rezultă din portalul instanțelor. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel a fost înregistrat cu numărul 767/87/2019. Avocatul care reprezintă firma germană, Ionuț Călin, spune că datoria fermei Salcia  către Schweinemast Brader GMBH se ridică la 221.000 de euro, plus penalități de un milion de euro, dezvăluie  G4Media.ro .

Firma din Germania a vândut purcei fermei de porci din Teleorman condusă de familia Dragnea, însă avocații Schweinemast susțin că societatea controlată de Dragnea jr nu a mai plătit animalele, invocând probleme economice legate de pesta porcină africană.

„Este vorba de o datorie constând din faptul că s-au livrat purcei care apoi nu au mai fost plătiți. Pe lângă această sumă de 221.000 de euro mai este vorba și de o penalitate de un milion de euro. Pe noi ne interesa în primul rând să recuperăm datoria principală, dar Ferma Salcia ne-a ignorat total. Am fost în fermă că să luam porcii, aveam garanție pe purcei dar aceștia nu mai erau. Erau tăiați și vânduți, deși acest lucru nu se putea conform garanției”, ne-a mai precizat avocatul Ionuț Călin.

Chiar dacă din luna aprilie, fiul lui Dragnea a ieșit din acționariatul Ferma Salcia, contractele neachitate au fost încheiate când el controla și în acte ferma. În plus, Ferma Salcia a fost preluată din luna mai de o persoană considerată de procurori ca fiind un paravan pentru afacerile familiei Dragnea.

Ștefan Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD aflat acum la Penitenciarul Rahova, a ieșit din acționariatul de la Ferma Salcia în luna aprilie. Acțiunile sunt acum la Ilie Liviu Dragne, un consătean al lui Liviu Dragnea, ambii s-au născut și crescut în Gratia.

DNA consideră în anchetele care îl vizează pe Liviu Dragnea că Ilie Liviu Dragne este un paravan folosit de fostul lider PSD pentru a-și ascunde afacerile. Ilie Liviu Dragnea deține acum 98,9% din acțiunile de la Ferma Salcia SA, iar Valentin Tianu, un alt apropiat al familiei Dragnea, are restul de 1,1%.

Reprezentanții companiei germane nu au vrut să comenteze prea mult această acțiune în instanță, lăsând însă să se înțeleagă că ferma în care fiul lui Liviu Dragnea a fost acționar până în luna aprilie nu și-a plătit obligațiile financiare. Printre motivele economice invocate de Ferma Salcia s-ar număra și cel al pestei porcine care a afectat industria de profil din România.

Deși Liviu Dragnea și-a construit discursul politic prin apărarea companiilor românești și pe atacul la cele străine, afacerile familiei se făceau exact invers. Ferma Salcia prefera să cumpere purcei din Olanda sau Germania pe care îi forțat cu chimicale în ferma de la Salcia, carnea fiind apoi vândută în special în Teleorman, Giurgiu, Olt, Ilfov, București și Constanța.

Încă de anul trecut, două societăți străine au înregistrat garanții mobiliare din partea Fermei Salcia pentru animalele vândute societății în care fiul lui Liviu Dragnea era acționar la acel moment.

În luna august 2018, compania olandeză Vaex Group BV din Al Reek a înregistrat la Arhiva Electronică a Garanțiilor Imobiliare un document de asigurare pe 4.395 de capete de purcei îngrășare. Porcinele erau dobândite de Ferma Salcia prin cumpărare de la societatea din Olanda. Practic, Ferma Salcia nu putea vinde animalele fără acordul societății din Olanda.

Pe 20 iunie 2018, Schweinemast Brader din Muhlenbecker a înregistrat și ea o asigurare la Arhiva Electronică a Garanțiilor Imobiliare în baza contractului de furnizare purcei din rasa Duroc către Ferma Salcia. 9.333 de porcine a primit la acel moment ferma familiei Dragnea.

Problemele financiare al fermei Salcia

Conform datelor din bilanțul depus pe anul 2018, Ferma Salcia SA a înregistrat o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei, dar și pierderi de peste 5 milioane de lei.

Aproape toate bunurile, instalațiile și activele din fermele din Salcia sunt sub sechestru instituit de Unicredit Bank în baza unui credit de 2 milioane de lei și sub un alt sechestru instituit de Fisc. În acest context, fiul fostului lider PSD și-a cedat acțiunile consăteanului tatălui său, Ilie Liviu Dragne.

Ferma de porci din Salcia se numea Romcip până în 2013 când a ajuns la familia Dragnea. Romcip era o fost fermă de stat privatizată către angajați și apoi preluată de directorul Tel Drum, Petre Pitiș, care a cedat-o pe 450 de lei unei firme unde fiul lui Dragnea era acționar.

Ferma Salcia a fost afacerea de suflet a familiei Dragnea. Fostul lider PSD a încercat chiar să impună un program de finanțare a industriei porcinelor, un plan care a fost blocat de Uniunea Europeană care a văzut în aceste intenții un ajutor de stat.

În primăvara anului trecut, Liviu Dragnea s-a pozat în timp ce plătea taxa de pod de la Cernavodă în timp ce conducea o limuzina BMW. Automobilul era înregistrat pe Ferma Salcia.




Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa