Dinamo, cronica unei morți anunțate: Cum s-a ales praful românește de o promovare entuziasmantă ANALIZĂ

Dinamo, cronica unei morți anunțate: Cum s-a ales praful românește de o promovare entuziasmantă ANALIZĂ

Ceea ce se întâmplă la Dinamo ar trebui să fie o lecție pentru întreg fotbalul românesc, începând cu echipa națională! Care, profitând și de o conjunctură favorabilă, a obținut calificarea la Euro 2024, însă, în fotbal, ca și în viață, norocul nu va ține la nesfârșit, dacă nu pui și ceva calitate pe lângă!

Ovidiu Burcă a lăsat Dinamo într-o situație dezastruoasă în clasament

Promovarea reușită de Dinamo, la capătul sezonului 2022-2023, a fost o performanță remarcabilă, dar a băgat sub preș o grămadă de probleme existente la club! Începând cu „subțirimea“ lotului. Poate că mulți au uitat acum însă Dinamo, cu mulți dintre jucătorii care sunt și acum în lot, a avut mari dificultăți, în debutul stagiunii precedente în „B“. O singură statistică vorbește de la sine: cu același Ovidiu Burcă (43 de ani) pe bancă, roș-albii au pornit în eșalonul secund, înregistrând cinci înfrângeri în primele șapte etape! În acel moment, Dinamo era mai aproape de o retrogradare în „C“ decât de o revenire în prima ligă.

Spre lauda sa, Burcă a redresat corabia, dar intrarea în play-off-ul promovării s-a realizat mai mult datorită unei conjuncturi favorabile. Pentru că, în ultima rundă din sezonul regulat, Concordia Chiajna a pierdut surprinzător, iar Dinamo a prins, în extremis, locul 6. Inclusiv în play-off, Dinamo a „scârțâit“, câștigând doar patru meciuri din zece. Iar barajul de promovare / menținere cu FC Argeș a fost „cu cântec“. Pentru că șefii piteștenilor și-au suspectat jucătorii de lucruri necurate, mai ales în partida-tur, câștigată cu un halucinant 6-1 de „câini“. În returul de la Mioveni, s-a văzut, încă o dată, fragilitatea lui Dinamo. Care a fost condusă cu 4-1 de FC Argeș, în minutul 51! Doar eliminarea suspectă a lui Calcan, în minutul 55, pentru un fault de neînțeles, comis la mijlocul terenului, a „resuscitat“ formația din Ștefan cel Mare. Care dădea semne tot mai clare că e în stare să piardă cu 1-6, anulându-și avantajul după partida de pe Arena Națională! Până la urmă, rămasă în zece oameni, FC Argeș a câștigat „doar“ cu 4-2, iar Dinamo a celebrat revenirea în prima ligă.

Realist vorbind însă, promovarea a fost obținută cu mare noroc! Și i-a păcălit pe oamenii de la club, în frunte cu Ovidiu Burcă. Pentru că, având în vedere ce s-a întâmplat ulterior, dinamoviștii pare că au crezut că norocul va ține la nesfârșit. În acest context, trezirea la realitate a venit ca o „palmă“ grea, abia acum, mult prea târziu!

Îndepărtarea lui Vlad Iacob era marea miză a acționarilor în vară

Îndepărtarea lui Vlad Iacob era marea miză a acționarilor în vară

Preocupați de lupte interne, în loc de întărirea lotului

Cu datoriile achitate într-un târziu și cu interdicția efectuării transferurilor ridicate abia cu câteva zile înainte de startul Superligii, Dinamo a abordat această ediție a campionatului, în mare parte, cu lotul din „B“. Oricum, pe perioada verii, acționarii Eugen Voicu și Andrei Nicolescu au fost, mai degrabă, preocupați de mizele lor mici. De pildă, de îndepărtarea administratorului special, Vlad Iacob. Acest scandal prelungit a ținut capul de afiș la Dinamo și, într-un final, s-a încheiat cu plecarea lui Iacob, înlocuit de Nicolescu. Asta în timp ce, pe teren, Dinamo arăta groaznic! Dovadă și cele trei înfrângeri cu care roș-albii au pornit la drum, 0-2 cu Universitatea Craiova, 1-2 cu FCSB și 0-3 cu Sepsi, în condițiile în care toate aceste meciuri s-au jucat la București, cu suporterii alături, în număr mare!

În loc să le dea de gândit această serie dezastruoasă, Burcă și acționarii au mers pe varianta discursului pompos, dar gol de conținut, atât de îndrăgit în România! Și s-au umflat în pene, după ce a urmat o serie de patru partide fără înfrângere în campionat: 1-1 cu Universitatea Cluj, 1-0 cu Botoșani, 3-2 cu Voluntari și 1-1 cu Petrolul. Apoi, pentru Dinamo s-a „rupt“ filmul!

De la remiza cu Petrolul, obținută pe 26 august, când afară erau 40 de grade Celsius, Dinamo a mai strâns... 2 puncte din 30! E un bilanț șocant care arată dimensiunea dezastrului din Ștefan cel Mare. Iar când pui pe lângă acest bilanț și golaverajul din ultimele 11 runde, 3-18, îți vine să te iei cu mâinile de cap, fie că ești suporter dinamovist sau un simplu om care urmărește fotbalul!

Ce-i drept, cu un lot de „B“, Dinamo are, de fapt, niște rezultate pe măsură. Iar Burcă, un visător, n-a realizat până la plecare că nu poți să joci tiki-taka, când fotbaliștii tăi se numesc Amzăr, Ahmed Bani sau Abdallah. O mențiune specială e necesară pentru ultimul: atacantul din Madagascar, de 25 de ani, pare incapabil să marcheze și dacă viața lui ar depinde de asta! Și e normal să se întâmple așa, când aduci un vârf care, cândva, a strălucit în campionatul din... Luxemburg!

O foarte bună concluzie despre drama fotbalistică de la Dinamo a fost oferită de editorialistul „Gazetei Sporturilor“, Cristian Geambașu, la câteva ore după plecarea lui Burcă: „Dacă ești rupt de realitate și îți pui echipa să joace cu posesie ca Manchester City, tu fiind posesorul unui lot de mijlocul diviziei a doua, înseamnă că ai totuși nevoie de o pauză. Asumată sau forțată, fortuită în niciun caz“. Problema e că, inclusiv cu această pauză forțată luată de Burcă, Dinamo rămâne în „groapă“.

Andrei Nicolescu, administrator special Dinamo, dar și acționar

Andrei Nicolescu, administrator special Dinamo, dar și acționar

Clasamentul e înfiorător pentru „câini“

Până să vedem cine va prelua Dinamo după plecarea lui Burcă, avem de-a face cu realitatea cruntă a ierarhiei Superligii pentru „câini“. Pentru că, la ora actuală, când te uiți pe clasament, ajungi la o singură concluzie: Dinamo și Botoșani vor retrograda, „la braț“, cu brio! Pentru că au cele mai slabe loturi și deja sunt la o distanță mare de pozițiile 13 și 14, cele care oferă „colacul de salvare“ numit barajul de menținere / promovare.

Mai mult decât atât, Craiova lui Mititelu și UTA, formațiile care se află în fața ultimelor două clasate, deși slabe la rândul lor, au, totuși, loturi mai bune. Dar și un joc mai consistent. Și știu cum se câștigă un meci, oltenii învingând chiar Sepsi în weekend-ul trecut, în timp ce UTA are două victorii în ultimele patru runde.

Prin comparație, Botoșani n-a bătut pe nimeni după primele 17 etape, iar Dinamo a câștigat singurele partide în runde succesive, pe 14 și 19 august, cu Botoșani și cu Voluntari. Și, la ce arată acum, ar avea mari probleme și în liga secundă, nu doar în primul eșalon!

Superliga, etapa a 17-a

Clasament

1. FCSB 37

2. CFR Cluj 32

3. Rapid 30

4. U Craiova 29

5. Hermannstadt 25

6. Petrolul 25

7. U Cluj 23

8. Farul 22

9. Oțelul 20

10. Sepsi 20

11. Voluntari 20

12. Poli Iași 19

13. UTA 19

14. FCU Craiova 15

15. Dinamo 10

16. Botoșani 8

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat