Diplomația turcă justifică apropierea Ankarei de Moscova

Diplomația turcă justifică apropierea Ankarei de Moscova

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a apărat joi, la Madrid, apropierea Ankarei de Moscova, pledând pentru o politică externă "echilibrată" între Vest și Est, potrivit AFP.

"Noi trebuie să echilibrăm politica noastră externă între vecinii noștri de la est, nord și vest", a afirmat Mevlut Cavusoglu la o conferință organizată de think tank-ul Real Instituto Elcano din Madrid.

"Nu avem alternativă", a spus el în apărarea țării sale, membră-cheie a NATO, la frontiera cu UE, Siria și Iran.

Înainte, ministrul criticase Uniunea Europeană, în contextul în care negocierile Turciei în perspectiva aderării, debutate în 2005, se află în impas, iar relațiile UE-Turcia sunt din ce în ce mai reci.

"Fiți sinceri cu noi: dacă nu ne doriți, spuneți-ne", a lansat Cavusoglu către UE. În acest context, citând exemplul Croației, a cărei aderare a fost mai rapidă, Mevlut Cavusoglu a denunțat standardele duble.

Turcia a amenințat în repetate rânduri că va suspenda controversatul acordul vizând limitarea fluxului de refugiați din Siria spre Europa, încheiat în martie 2016 cu UE.

Începând cu vara anului 2016, relațiile dintre Turcia și Rusia s-au ameliorat, iar în luna octombrie a fost încheiat un acord în privind construcția unei conducte de gaze via Marea Neagră. Relațiile bune dintre Moscova și Ankara au rezistat și după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, în decembrie trecut, după ce trecuseră printr-o adevărată criză în urma doborârii unui bombardier rusesc Su-24 de aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie 2015.

Pe baricade diferite în dosarul sirian, în special față de soarta președintelui sirian Bashar al-Assad, Turcia și Rusia au decis recent să-și coordoneze acțiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în această țară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...