Directorul adjunct al centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși. Care ar fi obiectivul Moscovei

Directorul adjunct al centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși. Care ar fi obiectivul Moscovei

Un director adjunct al centralei nucleare Zaporojie a fost răpit de forțele rusești și este ținut într-o locație necunoscută, a anunțat marți compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, relatează Reuters .

Centrala nucleară Zaporojie FOTO Profimedia

Oficialul, pe nume Valeriy Martynyuk, a fost răpit luni, a anunțat Energoatom într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ieri, 10 octombrie, teroriștii ruși l-au răpit pe Valery Martyniuk, directorul adjunct al CNE Zaporojie și îl rețin într-un loc necunoscut, probabil folosind propriile metode de tortură și intimidare.

În acest fel, rușii încearcă să obțină informații personale, atât de necesare, despre angajații CNE Zaporojie, pentru a forța personalul ucrainean să lucreze la Rosatom (Agenţia nucleară din Rusia) cât mai curând posibil. Ocupatorii, în sensul literal al cuvântului, aplică tortura asupra muncitorilor de la centralele nucleare, fără să se ferească de cel mai brutal abuz”, notează Energoatom.

Valeriy Martynyuk ar putea fi torturat de ruși, susține Enegoatom Foto: Telegram/ Energoatom

Valeriy Martynyuk ar putea fi torturat de ruși, susține Enegoatom Foto: Telegram/ Energoatom

Energoatom i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ia măsurile necesare pentru a ajuta la eliberarea lui Martynyuk. AIEA nu a răspuns imediat unei cereri Reuters privind subiectul. Grossi urma să se întâlnească marți cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

Facem un apel către directorul general al AIEA, Raphael Grossi, și către întreaga comunitate mondială, să ia toate măsurile posibile pentru eliberarea imediată a lui Valery Martyniuk din captivitatea ocupanților ruși și revenirea lui la atribuțiile de oficial.

Abuzul invadatorilor de la CNE Zaporojie trebuie oprit cât mai curând posibil! Pentru aceasta, este necesar să se creeze o zonă de siguranță nucleară în jurul ZNPP și să o readucă sub controlul deplin al Ucrainei!”, mai cere compania de stat ucraineană pentru energie nucleară.

Incidentul a avut loc după reținerea anterioasă a fostului șef al centralei, Ihor Murashov, la 1 octombrie. Grossi a anunțat eliberarea sa la 3 octombrie, după care AIEA a declarat că Murashov nu va reveni la atribuțiile sale de șef al centralei.

Instalația, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost capturată de Rusia în primele zile ale invaziei Ucrainei, dar este încă operată de personal ucrainean.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că are în plan ca personalul său să preia controlul asupra centralei, o mișcare care a fost respinsă de șeful Energoatom, Petro Kotin. Kotin s-a autointitulat director al centralei și a declarat că deciziile privind funcționarea acesteia vor fi luate la Kiev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”