Directorul FBI este sigur de mandatul său până în 2023

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, a afirmat miercuri că își va duce la bun sfârșit mandatul de 10 ani, care se încheie în 2023, transmite AFP. "Mă aveți pentru încă șase ani și jumătate", a spus el la o conferință pe teme de securitate cibernetică, la Boston.

Comey a fost numit în funcție în 2013 de fostul președinte al Statelor Unite, democratul Barack Obama, iar actualul președinte, republicanul Donald Trump, are dreptul să îl revoce, deși o astfel de decizie ar fi considerată o imixtiune politică în sistemul judiciar.

Directorul FBI a dat motive de nemulțumire ambelor partide, reamintește AFP.

El a recomandat Departamentului Justiției, sub coordonarea căruia se află FBI, să nu înceapă o anchetă în urma acuzațiilor lui Trump că Obama ar fi ordonat să îi fie ascultate telefoanele anul trecut, înainte de a fi ales. Departamentul nu a ținut seama de poziția directorului, iar comisia pentru informații a Camerei Reprezentanților din Congresul american și-a anunțat intenția de a desfășura propria investigație pe aceeași temă.

Trump făcuse afirmațiile respective sâmbăta trecută, într-o serie de mesaje în rețeaua Twitter, fără a aduce niciun fel de dovezi.

În timpul campaniei electorale din 2016, republicanii au fost nemulțumiți de decizia FBI de a nu formula acuzații împotriva candidatei democrate, Hillary Clinton, care a folosit un server privat pentru corespondența electronică, în perioada când era secretar de stat al SUA.

Pe ultima sută de metri a campaniei, Comey a anunțat că în dosarul e-mailurilor lui Clinton au apărut elemente noi. A fost o lovitură pentru campania democraților, iar cu numai două zile înainte de alegeri, FBI a recomandat să nu se aducă acuzații oficiale împotriva candidatei.

Potrivit AFP, James Comey este considerat republican. La sfârșitul lui februarie, New York Times scria că președintele Trump i-a cerut să rămână în funcție.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…