Directorul FBI, „foarte îngrijorat” în legătura cu prezența unor secții de poliție chineze în SUA

Directorul FBI, „foarte îngrijorat” în legătura cu prezența unor secții de poliție chineze în SUA

Directorul FBI Christopher Wray și-a exprimat îngrijorarea, în cadrul unei audieri a Senatului SUA, cu privire de funcționarea ilegală a unor secții de poliție chineze în SUA, posibil cu scopul de a efectua operațiuni de influență în țară, relatează Reuters.

Directorul FBI și-a exprimat îngrijorarea în Senatul SUA FOTO EPA-EFE

„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Suntem conștienți de existența acestor stații", a declarat Wray în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale a Senatului SUA.

Dar, din punctul meu de vedere, este scandalos să mă gândesc că poliția chineză ar încerca să se instaleze, în New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Aceasta încalcă suveranitatea și ocolește procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii."

Directorul FBI nu a furnizat detalii despre investigația FBI care a fost declanșată în urma unui raport al organizației pentru dreptului omului Safeguard Defenders (Europa) care a dezvăluit în luna septembrie prezența a zeci de „stații de servicii” chineze în orașe importante din întreaga lume, inclusiv la New York.

Potrivit acestui raport, aceste stații au fost înființate cu scopul de a face presiuni asupra unor cetățeni chinezi sau a rudelor lor din afara țării să revină în China pentru a răspunde în fața legii.

Autoritățile chineze „au înființat o serie de «stații de serviciu» ale poliției în străinătate pe cinci continente, dar mai ales în Europa. Acestea oferă servicii administrative, dar au fost, de asemenea, active în «activități polițienești secrete și ilegale»”, a declarat organizația spaniolă Safeguard Defenders.

La începutul acestei luni, Ministerul chinez de Externe a negat că ar avea astfel de stații în Olanda, după o anchetă a autorităților olandeze. Guvernul de la Beijing a precizat că acestea sunt birouri administrative care îi ajută pe cetățenii chinezi să-și reînnoiască documentele.

Wray a declarat că Statele Unite au formulat deja acuzații legate de faptul că guvernul chinez hărțuiește, urmărește, supraveghează și șantajează persoane din Statele Unite care se opun politicii liderului chinez Xi Jinping.

Este o problemă reală și o chestiune despre care discutăm și cu partenerii noștri străini, deoarece nu suntem singura țară în care s-a întâmplat acest lucru", a spus el.

În octombrie, Statele Unite au prezentat acuzații penale împotriva a șapte cetățeni chinezi suspectați că au desfășurat o campanie de supraveghere și hărțuire împotriva unui rezident american și a familiei sale, în încercarea guvernului chinez de a-l repatria pe unul dintre ei în China.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina