Directorul MI5: Peste 400 de spioni ruși au fost expulzați din Europa. O „lovitură strategică” împotriva Moscovei

Directorul MI5: Peste 400 de spioni ruși au fost expulzați din Europa. O „lovitură strategică” împotriva Moscovei

Marea Britanie va trebui să fie atentă în anii următori la potențiale acte ostile din partea Rusiei, a avertizat șeful MI5, Ken McCallum, precizând că serviciul aflat în subordinea sa a blocat peste 100 de încercări ale Moscovei de a introduce spioni în teritoriul britanic de la otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, în martie 2018.

FOTO Shutterstock

Potrivit lui Ken McCallum, circa 400 de spioni ruși au fost expulzați din Europa de la începutul războiului din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Acesta a fost cea mai semnificativă lovitură strategică împotriva serviciilor secrete ruse din istoria recentă a Europei. Împreună cu valul coordonat de sancțiuni, scara acțiunilor l-a surprins pe Putin”, a declarat directorul general al MI5 în timpul prezentării unei evaluări despre amenințările de securitate la adresa Regatului Unit.

„Sperăm că în continuare un număr mare de agenți ruși cu experiență vor fi inutili pentru următorii câțiva ani”, a adăugat el, citat de Reuters.

McCallum a ținut să remarce cooperarea arătată de statele europene în această chestiune.

Cel mai recent caz de spionaj rusesc descoperit în România datează din octombrie, când opt angajați ai unei subsidiare Gazprom din țara noastră au fost prinși transmițând către o filială din Serbia, și nu statului român, informații despre zăcăminte naturale din județul Timiș. De asemenea, România a expulzat cel puțin 11 așa-ziși diplomați ruși de la începutul războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, Ken McCallum a identificat trei actori statali ca amenințări majore pentru Regatul Unit, și anume Rusia, China și Iran.

În opinia directorului general al MI5, există riscul ca cele trei țări să se ajute reciproc și să-și „amplifice astfel forțele”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...