Călătorii dintr-un tren interurban din Austria au fost uimiți duminică, când la bordul trenului a fost difuzată o înregistrare a unui discurs al lui Adolf Hitler. În loc de anunțurile obișnuite, o mulțime a putut fi auzită strigând „Heil Hitler” și „Sieg Heil” prin sistemul de difuzoare al trenului, relatează BBC.

Operatorul a declarat că au avut loc mai multe incidente de acest fel în ultimele zile.

Un pasager al cursei Bregenz-Viena a declarat pentru BBC că toată lumea din tren a fost „complet șocată”.

David Stoegmueller, un deputat al Partidului Verde, a declarat că discursul liderului nazist german a fost difuzat prin interfon cu puțin timp înainte ca trenul, un OEBB Railjet 661, să ajungă la Viena.

„Am auzit două episoade”, a spus el. „Mai întâi au fost 30 de secunde ale unui discurs al lui Hitler, iar apoi am auzit «Sieg Heil».”

Stoegmueller a declarat că personalul trenului nu a putut opri înregistrarea și nu a putut face propriile anunțuri. „Un membru al echipajului era foarte supărat”, a adăugat el.

Într-o declarație trimisă BBC, Căile Ferate Austriece (OEBB) au declarat: „Ne distanțăm în mod clar de conținut”.

„În prezent, putem presupune că anunțurile au fost făcute de persoane aflate direct în tren prin intermediul interfoanelor. Am raportat problema la poliție”, a precizat OEBB.

Ar fi fost depuse plângeri împotriva a două persoane.

Deputatul Stoegmueller a declarat că a primit un e-mail de la un bărbat care se afla în tren împreună cu o bătrână care era o supraviețuitoare a unui lagăr de concentrare. „Ea plângea”, a spus el.