Discuție șocantă între un soldat rus luat prizonier și mama sa: „Mai bine mureai” VIDEO

Discuție șocantă între un soldat rus luat prizonier și mama sa: „Mai bine mureai” VIDEO

Un soldat rus capturat de forțele armate ucrainene s-a dovedit a fi un pușcăriaș venit la război crezând că i se va reduce din pedeapsa de cel puțin șapte ani de închisoare pe care o mai avea de executat. Atunci când și-a sunat mama, femeia i-ar fi spus că și-ar fi dorit să-l vadă mort pe singurul ei fiu.

Prizonierul rus era un condamnat ce a vrut să lupte pentru a i se reduce pedeapsa Foto Captură video

Mai mulți soldați din Rusia, atât mobilizați, cât și condamnați, au fost capturați. Unul dintre ei executa o condamnare de 22 de ani. Singurul fiu, când și-a sunat mama, aceasta i-a spus că era mai bine dacă era mort”, a scris pe Twitter, Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, care a publicat și o înregistrare video cu întreaga scenă.

Astfel în timp ce soldații ucraineni le puneau câteva întrebări unor prizonieri ruși, au aflat că în fața lor, pe lângă doi recruți ruși mobilizați stătea și un pușcăriaș condamnat la 22 de ani de închisoare pentru crimă. Acesta executase 15 ani din pedeapsă, dar ar fi urmat să i se mai adauge alți 22 de ani.

Astfel, întrebat de ce a venit la război, el a afirmat că a crezut că i se va reduce din pedeapsa totală.

Potrivit unui alt soldat ucrainean care filma întreaga scenă, prizonierul rus și-ar fi sunat mama, care i-a spus că mai bine murea.

A, mama? Ai sunat-o pe mama ta? Și mama ta ți-a spus că mai bine mureai? La naiba! Ești singurul ei fiu?”, întreabă militarul ucrainean care îi interoga.

Prizonierul confirmă totodată că el este „singurul” fiu al mamei sale, care și-ar fi dorit să-l vadă mort.

Idealizarea morții din propaganda lui Putin

Deși în filmare nu este redată conversația cu mama prizonierului, și motivul din spatele declarației acesteia, se cunoaște totuși că „conceptul morții care dă sens vieții” a fost pus în discuție în timpul unei întâlniri care a avut loc în luna noiembrie între președintele rus Vladimir Putin cu mamele recruților mobilizați, se arată într-un editorial publicat în Novaia Gazeta-Europa și preluat de The Moscow Times, Svetlana Stephenson, profesoară de sociologie la Universitatea Metropolitană din Londra. În mijlocul gândurilor fără suflet ale președintelui, neînțelegerea profundă a culturii și tradiției ruse a fost cea mai evidentă atunci când a spus că viețile fiilor lor nu aveau sens înainte de a fi trimiși la război, îndemnându-le să se bucure de moartea lor eroică.

Nu și-a trăit viața în zadar”, a spus Putin, punând în contrast lipsa de sens a unei vieți pașnice cu semnificația morții în numele patriei.

Potrivit sursei citate, un astfel de apel este străin de cultura rusă și chiar sovietică, ambele percep mama unui soldat mort ca o figură tragică veșnic neconsolabilă. Dreptul mamelor de a încerca să-și salveze fiii a fost recunoscut chiar și în timpul războaielor cecene, fapt demonstrat de atitudinea respectuoasă a autorităților militare față de Comitetul Mamelor Soldaților.

Dar Putin este în mod clar lipsit de această înțelegere culturală. Conceptul unei mame care se bucură de moartea unui fiu este preluat din ideologia nazistă, în care femeile sunt descrise ca producătoare de copii, cerute de stat, notează sursa citată.

Deţinuţi recrutați din închisori pentru a lupta în războiul din Ucraina

Pe de altă parte au existat mai multe rapoarte cu privire la un alt aspect- prezența unui pușcăriaș printre forțele armate ruse - și anume că gruparea Wagner care luptă în Ucraina că ar fi recrutat deţinuţi din închisori pentru a lupta în războiul din țara vecină.

O anchetă publicată încă din luna iulie 2022 de iStories, un site independent de investigaţii, dezvăluia că grupul de mercenari Wagner recursese la oferte făcute deţinuţilor unor închisori din Sankt Petersburg şi Nijni Novgorod, al cincilea oraş ca mărime din Rusia, promiţându-le acestora salarii ridicate şi amnistie în schimbul a 6 luni de serviciu militar.

Voluntarii nu primeau contracte, ci li se spune verbal că familiile lor vor fi răsplătite cu 90.500 de dolari în cazul în care ei mor pe front. Potrivit investigaţiei la o închisoare din Sankt Petersburg în jur de 200 de deţinuţi s-au arătat interesaţi iniţial de ofertă şi 40 s-au înrolat în cele din urmă.

Campanii de recrutare au fost raportate şi la două şantiere navale ale companiei de stat United Shipbuilding Corporation, dar şi la minele deţinute de Metalloinvest, una dintre companiile oligarhului Alişer Usmanov.

De altfel potrivit Direcţiei principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina au fost recrutați deţinuţi din închisorile rusești care sufereau de boli infecțioase grave, în special HIV și hepatită C.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului