Discuție telefonică Putin-Poroșenko despre soarta pilotului ucrainean Nadejda Savcenko și a soldaților ruși condamnați în Ucraina

Discuție telefonică Putin-Poroșenko despre soarta pilotului ucrainean Nadejda Savcenko și a soldaților ruși condamnați în Ucraina

Președinții rus, Vladimir Putin, și ucrainean, Petro Poroșenko, au discutat la telefon luni despre soarta pilotului ucrainean Nadejda Savcenko și a celor doi soldați ruși condamnați la închisoare în Ucraina, a informat Kremlinul, citat de Reuters și AFP.

"Problema Nadejdei Savcenko, precum și soarta rușilor Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev au fost evocate", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Un tribunal ucrainean i-a condamnat luni pe Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev, capturați pe teritoriul Ucrainei în mai 2015, la 14 ani de închisoare, pentru că au luptat de partea separatiștilor proruși în conflictul din estul Ucrainei. La rândul ei, Nadejda Savcenko a fost condamnată în martie de un tribunal rus la 22 de ani de închisoare.

Potrivit AFP, convorbirea telefonică deschide calea pentru un eventual schimb de prizonieri între cele două părți.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au convenit ca Moscova că autorizeze "în curând" ca consulul general al Ucrainei să o viziteze pe Nadeja Savcenko în închisoare.

La rândul său, Petro Poroșenko a afirmat că Ucraina a cerut eliberarea "imediată" a pilotului ucrainean, aflată în greva foamei, potrivit unui comunicat al biroului său. El a mai cerut ca medici germani și ucraineni să o poată examina pe femeie, a cărei stare de sănătate s-a deteriorat.

Cabinetul lui Petro Poroșenko a confirmat că soarta celor doi "militari ruși" a fost discutată, dar nu a furnizat niciun detaliu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

4 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului

5 Cine este bărbatul care a plătit 80.000 de euro pentru o partidă de amor cu Daniela Crudu