Discuții la Doha între Iran și Hamas: Avertismentul voalat făcut de Teheran la adresa Israelului

Discuții la Doha între Iran și Hamas: Avertismentul voalat făcut de Teheran la adresa Israelului

Reprezentanți ai Iranului şi ai mișcării islamiste Hamas au discutat sâmbătă seara despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri la Doha, capitala Qatarului.

Militanți Hamas FOTO Getty Images

Ministrul de Externe al Iranului, Hussein Amirabdollahian, şi șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a „axei de rezistenţă”, a dezvăluit duminică agenţia de stat IRNA, preluată de DPA și Agerpres .

„Axa de rezistenţă” se referă la o alianţă de grupuri militante împotriva statului evreu, precizează DPA.

Israelul este duşmanul declarat al regimului care a preluat puterea în Iran după revoluţia islamică din 1979.

Deși regimul de la Teheran sprijină Hamas din punct de vedere financiar şi militar, totuși respinge acuzaţiile privind implicarea sa în atacurile lansate sâmbăta trecută de mișcarea palestiniană împotriva statului evreu.

Șeful diplomației iraniene a avertizat duminică, de la Doha, că nimeni nu poate garanta controlul situaţiei şi perspectiva unei extinderi a conflictului în cazul „continuării atacurilor regimului sionist asupra populaţiei fără apărare din Gaza”.

În timp ce se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Fâșia Gaza, aflată sub controlul Hamas, Israelul se teme de deschiderea unui al doilea front la graniţa de nord cu Libanul, în cazul în care mișcarea șiită Hezbollah, de asemenea susţinută de Iran, ar decide să intervină în sprijinul aliatului său palestinian.

Ministrul iranian a afirmat că părţile care doresc să prevină extinderea crizei trebuie „să împiedice atacurile barbare ale regimului sionist”.

Hussein Amirabdollahian a sosit la Doha după ce s-a întâlnit cu aliaţi în cadrul unei călătorii în Irak, Siria şi Liban, inclusiv cu şeful miliţiei şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Qatar, un emirat bogat din Golf, este de 15 ani unul dintre principalii susţinători ai Hamas, oferind atât sprijin politic, cât și financiar, de exemplu pentru reconstrucţia infrastructurii după atacurile israeliene. Ismail Haniyeh însuşi locuieşte în Qatar.

În acelaşi timp, Qatar caută să activeze în rol de mediator cu Occidentul. Joi, cancelarul german Olaf Scholz l-a primit la Berlin pe emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat