Discuţiile lui Viktor Orban în SUA, ''sfârşitul a 10 ani de izolare diplomatică a Ungariei'' (fostă ambasadoare a SUA)

Discuţiile lui Viktor Orban în SUA, ''sfârşitul a 10 ani de izolare diplomatică a Ungariei'' (fostă ambasadoare a SUA)

Discuţiile pe care le va purta în SUA premierul ungar Viktor Orban vor marca ''sfârşitul unui deceniu de izolare diplomatică a Ungariei'', apreciază fosta ambasadoare a SUA la Budapesta April Foley, într-un articol publicat în cotidianul Washington Times, citat luni de MTI.

Potrivit lui Foley, în perioada administraţiei precedente de la Washington a lui Barack Obama, ţările din Europa centrală şi de est s-au simţit "pe bună dreptate neglijate, în timp ce eforturile administraţiei de a reseta relaţiile cu Rusia au trecut în plan secund vechile prietenii pe care şi le cultivase America la hotarele Europei".

"Intervenţia SUA în treburile interne ale Ungariei şi criticile sale lipsite de implicare au lăsat o cicatrice adâncă în relaţiile bilaterale", menţionează fosta ambasadoare.

April Foley subliniază că "administraţia (actualului preşedinte Donald) Trump a avut dreptate să oprească resetarea cu Rusia, să regândească politica SUA faţă de Ungaria şi regiune şi să ia în serios competiţia marilor puteri" şi că "a fost nevoie de leadershipul îndrăzneţ al secretarului de stat Mike Pompeo pentru a pune capăt celor aproape zece ani de politici eşuate".

Fosta ambasadoare a SUA în Ungaria accentuează importanţa cooperării în materie de apărare, pe care o denumeşte "coloana vertebrală a relaţiilor bilaterale", adăugând că a fost "înţelept din punct de vedere diplomatic pentru America să se concentreze asupra extinderii acestei cooperări".

Foley evocă şi iniţiativa chineză Belt and Road (Noul drum al mătăsii), despre care afirmă că reprezintă "o alternativă alarmant de atrăgătoare pentru ţări ca Ungaria" şi conchide că administraţia Trump "are dreptate să fie mai fermă în ce priveşte diplomaţia economică şi comercială faţă de Ungaria". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Cineva și-a uitat chiloții”

4 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

5 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…