Dispozitiv „anti-vampir”, găsit în mormântul unui copil din secolul al XVII-lea, în Polonia

Dispozitiv „anti-vampir”, găsit în mormântul unui copil din secolul al XVII-lea, în Polonia

Mormântul unui copil îngropat în urmă cu 400 de ani a fost descoperit și analizat de cercetători. Corpul copilului a fost legat cu un dispozitiv anti-vampir și îngropat cu fața în jos.

Copilul a fost înmormântat cu un dispizitiv anti-vampir

Acum, rămășițele au fost descoperite de arheologi și ar putea face lumină asupra unor credințe superstițioase care odinioară făceau ravagii în întreaga Europă, potrivit unui comunicat de presă din 28 iulie al Universității Nicolaus Copernicus.

Mormântul din secolul al XVII-lea a fost dezgropat într-un vechi cimitir de proscriși situat în apropierea satului Dąbrowa Chełmińska din Polonia, au declarat arheologii.

Un schelet parțial ce a aparținut copilului, care avea între 5 și 7 ani, a fost găsit cu capul în jos sub straturi de pământ, scri Miami Herald .

Acest aranjament funerar ciudat indică faptul că cel care a îngropat copilul se temea de o potențială reanimare a acestuia.

Prin așezarea corpului cu fața în jos, groparii s-au asigurat că acesta putea roade doar pământul - și nu pe cei vii - în cazul în care ar fi fost cumva reînviat, au spus arheologii.

De asemenea, la picioarele scheletului a fost găsit un lacăt triunghiular, probabil pentru a împiedica și mai mult orice ispravă postumă.

Rămășițele parțiale ale copilului au fost localizate la doar o aruncătură de băț de mormântul unei femei îngropate cu un lacăt, precum și cu o seceră în jurul gâtului. Femeia, găsită anul trecut, a ajuns să fie considerată un vampir.

Vechi credințe populare despre vampiri

Vampirii, despre care se credea că sunt cadavre reanimate care se hrănesc cu cei vii, făceau parte din folclorul slav care își are originea în jurul secolului al XI-lea sau mai devreme, potrivit unui studiu publicat în 2014 în Cambridge Archaeological Journal.

Într-o perioadă în care cunoștințele științifice erau limitate, vampirii ajutau la explicarea unor boli, altfel de neînțelese, sau a unor morți premature, iar credința în ei întărea ordinea socială creștină.

Indivizii despre care se credea că ar putea să devină vampiri erau îngropați cu tratamente speciale care implicau, de obicei, imobilizarea anumitor părți ale corpului, în special mâinile, picioarele și gura, potrivit studiului.

Indivizii care se abăteau de la normă, inclusiv cei care erau bolnavi sau aveau un aspect ciudat, erau ținte principale pentru a fi suspectați de vampirism, a declarat pentru News in Poland Darius Polinski, profesor la Universitatea Nicolaus Copernicus.

Cercetări suplimentare, inclusiv analize ADN, sunt în curs de desfășurare asupra rămășițelor copilului și a altor persoane din cimitir.

Dąbrowa Chełmińska este situată la aproximativ 180 de mile nord-vest de Varșovia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat