Dispută diplomatică între China şi Elveţia după ce presa chineză a scris despre un fals biolog elveţian

Dispută diplomatică între China şi Elveţia după ce presa chineză a scris despre un fals biolog elveţian

Menţionarea în mai multe mass-media oficiale chineze a unui presupus biolog elveţian cu numele Wilson Edwards, care critica politizarea pandemiei şi folosirea acesteia împotriva Chinei, a provocat o mică dispută diplomatică între Berna şi Beijing, după ce s-a descoperit că respectivul biolog de fapt nu există, relatează agenţia EFE.

Ambasada Elveţiei la Beijing a transmis autorităţilor chineze o notă în care cere retragerea tuturor ştirilor care-l menţionau şi publicarea unei corecturi. ''Îl căutăm pe Wilson Edwards, presupusul biolog citat în presa şi social media chineze în ultimele zile. Dacă el există, dorim să-l cunoaştem, dar cel mai probabil este o ştire falsă, prin urmare cerem presei şi internauţilor chinezi să o şteargă'', scrie ambasada elveţiană pe Twitter .


Potrivit postului elveţian RTS, nu există niciun cetăţean elveţian cu numele Wilson Edwards, cu atât mai puţin vreunul care să fi publicat vreo lucrare academică de biologie, ceea ce a subliniat şi ambasada Elveţiei.

Ştirile din presa chineză foloseau ca sursă un cont de Facebook, acum şters, în care presupusul biolog critica SUA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru presiunile exercitate asupra Chinei pentru a permite o anchetă extinsă asupra teoriei conform căreia coronavirusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

OMS consideră puţin probabil ca această teorie asupra căreia insistă unii oficiali americani să fie adevărată, privilegiind ipoteza unei origini naturale a coronavirusului transmis la om prin intermediului unuia sau mai multor animale, dar în ultimele săptămâni organizaţia condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus a părut tot mai mult dispusă să cedeze presiunilor Washingtonului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro