Dispută fără precedent între administrația Biden și statul Texas pentru preluarea controlului asupra graniței cu Mexic

Dispută fără precedent între administrația Biden și statul Texas pentru preluarea controlului asupra graniței cu Mexic

O dispută fără precedent asupra autorităţii privind controlul frontierei sudice a SUA se amplifică între guvernatorul republican al statului Texas și administrația Biden.

Gard de sârmă ghimată la granița dintre SUA și Mexic FOTO EPA-EFE

Guvernatorul republican Greg Abbott a instalat garduri de sârmă ghimpată la graniţa cu Mexic pentru a opri valul de migranţi, în timp ce administrația Biden a fost autorizată de Curtea Supremă să intervină pentru a înlătura acele garduri.

„Nu am mai fost niciodată în punctul în care ne aflăm acum”, a declarat la postul CBS avocatul specializat în probleme de imigraţie Haim Vasquez. „Niciodată în punctul în care avem Garda Naţională a Texasului, agenţi ai Departamentului de Siguranţă Publică blocând intrarea şi preluând autoritatea sau controlul asupra frontierei”, a explicat el.

Curtea Supremă a SUA a decis lunea trecută că administrației federale îi revine autoritatea de a înlătura gardurile de sârmă ghimpată instalate la frontiera sudică. Ca urmare a acestei deciziii, Departamentul de Securitate Internă a dat statului Texas termen până vineri să permită autorităţilor federale accesul în oraşul de graniţă Eagle Pass. Însă procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a respins cererea guvernului federal de acces la frontieră, transmite Agerpres .

La rândul său, Greg Abbott a promis că va spori patrulele la graniţă şi va instala acolo noi bariere şi garduri de sârmă ghimpată. El a primit între timp sprijin verbal din partea a 25 de guvernatori republicani, care afirmă că statul Texas are dreptul constituţional la autoapărare. Greg Abbott susține că statele americane conduse de guvernatori republicani sunt de acord ca, la nevoie, să trimită trupe la graniţa dintre Texas şi Mexic.

Printre cei care-l sprijină pe Abbott se numără şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. „Dacă trebuie să ne mobilizăm şi să garantăm suveranitatea ţării, atunci trebuie să o facem, aşa că puteţi conta pe mine pentru a ajuta din statul Florida”, a declarat DeSantis, citat de agenția de presă EFE.

DeSantis s-a retras din primarele republicane pentru prezidenţiale şi îl susţine de acum înainte pe fostul președinte Donald Trump. Acesta din urmă l-a lăudat pe guvernatorul Texasului pentru că nu permite administraţiei Biden să înlăture gardurile de sârmă ghimpată instalate pe coridorul folosit de migranţii care intră ilegal în SUA.

„În loc să mă lupt cu statele de graniţă, eu voi folosi toate instrumentele şi autoritatea preşedintelui american pentru a apăra SUA în faţa acestei invazii oribile care se desfăşoară chiar acum”, a spus Trump la un miting electoral.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”