Dispută pe mare între China și Filipine: O navă chineză lovește un vas filipinez care „pătrunsese ilegal” în apele controlate de Bijing

Dispută pe mare între China și Filipine: O navă chineză lovește un vas filipinez care „pătrunsese ilegal” în apele controlate de Bijing

O navă filipineză implicată într-o misiune de realimentare a fost implicată într-un incident duminică, fiind lovită de o navă a pazei de coastă chineze, conform anunțului făcut de paza de coastă filipineză.

Chinezii folosesc tunuri de apă pentru a goni navele filipineze FOTO Paza de coastă filipineză

Evenimentul a avut loc la o zi după o altă confruntare în disputata regiune a Mării Chinei de Sud, conform informațiilor furnizate de AFP, potrivit Agerpres.

Pe lângă aceasta, o navă chineză a efectuat "trageri cu tunuri de apă" asupra a trei nave filipineze implicate în misiunea de realimentare, cauzând "daune grave motorului" unei dintre nave, conform declarației făcute pe rețelele sociale de către X Jay Tarriela, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă pentru vestul Mării Filipinelor.

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că "s-a ciocnit în mod deliberat" cu o navă a pazei de coastă chineze.

Duminică dimineață, patru nave filipineze "au pătruns ilegal" în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că o navă filipineză "a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente".

Nava filipineză "şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură", a explicat paza de coastă chineză în comunicat.

Incidentul petrecut lângă Second Thomas, un atol din Insulele Spratly, a avut loc la o zi după o altă confruntare între paza de coastă chineză care a "împiedicat" folosind tunuri cu apă trei vase guvernamentale filipineze care realimentau pescarii filipinezi lângă Scarborough Shoal, un recif controlat de Beijing în largul insulei filipineze Luzon.

Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016 respingând această afirmaţie fără temei legal.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone de acolo putând conţine rezerve bogate de petrol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat