Distrugătorul britanic Defender, protagonistul recentului incident din Marea Neagră, a andocat în portul georgian Batumi

Distrugătorul britanic Defender, protagonistul recentului incident din Marea Neagră, a andocat în portul georgian Batumi

Distrugătorul britanic HMS Defender, care a provocat furia Rusiei navigând prin apele din largul peninsulei Crimeea, a andocat sâmbătă în portul georgian Batumi de la Marea Neagră, transmite Reuters.

Comandantul navei Defender, Vince Owen, a afirmat că marina militară britanică este angajată în 'a oferi garanţii şi securitate în regiune şi în descurajarea celor care încearcă să submineze securitatea globală'.

Distrugătorul a vizitat porturile Istanbul din Turcia şi Odesa din Ucraina în cadrul misiunii care va duce grupul său naval, prin Canalul Suez, până în estul Asiei.

Potrivit comandantului Owen, Marea Britanie şi aliaţii şi partenerii săi precum Georgia - care aspiră să adere la NATO - sunt hotărâţi să asigure 'securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regională a Mării Negre şi integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei'.

Conform Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Marea Britanie a confirmat că distrugătorul HMS Defender a navigat prin ape aparţinând Ucrainei, dar a respins descrierea de către Rusia a incidentului. Potrivit Londrei, focurile de armă ar fi fost parte a unui "exerciţiu de artilerie" rus anunţat în prealabil şi nu au vizat distrugătorul.

Kremlinul a calificat joi 'incursiunea' distrugătorului britanic HMS Defender drept o 'provocare deliberată şi pregătită' în apele din apropierea peninsulei Crimeea din Marea Neagră.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI